Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Το χαρτί θα γίνει στάχτη / το μολύβι θα καεί» | 03.11.2023

Ιστορίες αγάπης και εικόνες καθημερινής ζωής με στίχους του Πυθαγόρα.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Κάθε φορά που επιχειρούμε μια ωριαία γενική αναφορά στα τραγούδια με στίχους του Πυθαγόρα, καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι μια ώρα βέβαια σαφώς και δεν επαρκεί για να παρουσιάσει το εύρος της δουλειάς του στο χώρο του τραγουδιού. Υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες αλλά και σπουδαία τραγούδια που δεν ακούστηκαν τόσο. Υπάρχουν δισκογραφικές του επιλογές τόσο διαφορετικές, που αν αναλογιστεί κανείς ότι αφορούν την ίδια πέννα, μπορεί και να παραξενευτεί. Είναι η «Μικρά Ασία», είναι η «Αλβανία», είναι το «Υπάρχω» αλλά και τα τόσα άλλα τραγούδια του Καζαντζίδη. Είναι τα νεανικά του τραγούδια με τον Νίκυ Γιάκοβλεφ και την Μαίρη Λω, όμως και τα μεταγλωττισμένα τραγούδια με τον Γιάννη Πάριο, τον Γιάννη Πουλόπουλο και άλλους. Είναι «Ο Σταμούλης ο λοχίας», η «Κυρα Γιώργαινα» , ο «Επιπόλαιος», αλλά είναι και τα τρία «Τραγούδια της Χαρούλας» του Μάνου Λοΐζου. «Τέλι τέλι», «Σε πέντε ώρες ξημερώνει Κυριακή» και «Τι να πω σε μια πόλη με καπνούς και τσιμέντα / τα κομπιούτερ δε λένε για αγάπη κουβέντα!».

Στα 1979 αυτά, λίγο πριν φύγει από τη ζωή στα 49 του χρόνια. Σε λίγες μέρες, στις 12 Νοεμβρίου, συμπληρώνονται 44 χρόνια από τότε που ο Πυθαγόρας Παπασταματίου, άφηνε τη ζωή αλλά και τον κόσμο του τραγουδιού χωρίς τους απλούς αλλά καλοδουλεμένους στίχους του. Κι έχουμε κάθε λόγο να αναφερόμαστε σε αυτόν με κάθε αφορμή, καθώς, όσο κι αν τα χρόνια πέρασαν, αντίστοιχης δυναμικής πέννα, να μιλά απλά και καλογραμμένα για τα απλά και καθημερινά, δεν βρέθηκε!

Στις σημερινές μας επιλογές, υπάρχουν ιστορίες αγάπης αλλά και εικόνες καθημερινής ζωής, όπως τις έγραψε σε στίχους τραγουδιών πριν πολλά πολλά χρόνια ο Πυθαγόρας. Φυσικά και κάποιες από τις ιστορίες τους…. Πάντα, με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

ΣΗΜ: ΟΙ φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από δύο από τις θεμελιακές συνεργασίες του Πυθαγόρα. Με τον Στέλιο Καζαντζίδη αλλά και με τον Απόστολο Καλδάρα, τον Γιώργο Νταλάρα και την Χαρούλα Αλεξίου, στην απονομή του χρυσού δίσκου για την «Μικρά Ασία».

σχετικα ondemand