Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Χάρις Αλεξίου «12 λαϊκά τραγούδια» ( Απρίλιος 1975) | 17.10.2023

Ένας δίσκος, μια ιστορία, μια εποχή

Τρίτη 17 Οκτωβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Ο πρώτος «προσωπικός» δίσκος για την Χαρούλα Αλεξίου. Αρχίζει με το  «Δημητρούλα μου, γειά σου!». Μετά, μπαίνει μια νέα εκτέλεση του πρώτου τραγουδιού που είπε στην δισκογραφία. Ήταν το «Όταν πίνει μια γυναίκα» του Βασίλη Βασιλειάδη με στίχους του Πυθαγόρα.  Ακολουθούν κι άλλα τραγούδια με σμυρναίικη και ρεμπέτικη καταγωγή : «Ελενίτσα», «Τσαχπίν», «Πέργαμε» κάποια μάλιστα με το όνομα νεώτερων συνθετών ή και με νεώτερα λόγια. Δυο παλιά λαϊκά του Απόστολου Καλδάρα κι ένα καινούργιο τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα. Ένα από τα πρώτα τραγούδια του Αντώνη Βαρδή που χρόνια μετά μάθαμε ότι είχε στίχους που έγραψε – μάλλον, τυχαία και …κρυφά – ο Νίκος Γκάτσος! Αλλά και δυό τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου. Τότε έχει συμβόλαιο με αντίπαλη εταιρία και έχουν μόλις ηχογραφηθεί με την Βίκυ Μοσχολιού και τον ίδιο : «Η Ρόζα η ναζιάρα» και η «Λένγκω».

Μέχρι τότε η Αλεξίου μετράει 13 συμμετοχές σε πολυσυλλεκτικούς ερμηνευτικά δίσκους που ανήκουν κατά κύριο λόγο σε συγκεκριμένους δημιουργούς. Απόστολος Καλδάρας – «Μικρά Ασία», «Βυζαντινός εσπερινός» αλλά και 2 ακόμα δίσκοι – Μάνος Λοΐζος ( «Καλημέρα ήλιε» ) , Βασίλης Δημητρίου ( Ω, τι κόσμος μπαμπά!)  Γιάννης Σπανός ( «Οδός Αριστοτέλους» ),κάποιοι  νεώτεροι… αλλά ακόμα και Μίκης Θεοδωράκης – που με την μεταπολίτευση και την επιστροφή του κρατάει έναν κεντρικό ρόλο στην ελληνική πραγματικότητα. Και στις μπουάτ της Πλάκας, δίπλα στο Γιώργο Νταλάρα, δοκιμάζουν την δυναμική αλλά και το ενδιαφέρον των παλιών λαϊκών, των ρεμπέτικων και των σμυρναίικων.

Η επιτυχία της «Δημητρούλας», θα σημαδέψει – ως ένα σημείο – την άμεση συνέχεια. Αλλά, η πολυσυλλεκτικότητα του υλικού, θα βάλει τις βάσεις για την τραγουδίστρια που τραγουδάει τα πάντα – μπαλάντες, λαϊκά και δημοτικά. Είναι το σκεπτικό αλλά και ο υπότιτλος, στις επόμενες δισκογραφικές δουλειές της.  Σήμερα λοιπόν, στη σειρά που ακούμε ολόκληρους δίσκους, σαν να βάζαμε στο πικ απ από την αρχή μέχρι το τέλος έναν παλιό δίσκο βινυλίου, είπαμε  να ακούσουμε ολόκληρο τον δίσκο «12 λαϊκά τραγούδια». Ρίχνοντας παράλληλα κλεφτές ματιές στην εποχή που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε, αλλά και παρατηρώντας και την πορεία του ή καλλίτερα την πορεία του υλικού του και της ερμηνεύτριάς του, καθώς σε λίγο συμπληρώνονται  50 χρόνια από την κυκλοφορία του. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand