Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Μπουζούκι… πάρτυ – Η Πόλυ Πάνου στο Σικάγο του 1959 | 28.09.2023

Με τον Γιάννη Τατασόπουλο και τον Γιάννη Σταματίου στο μπουζούκι.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Μια σειρά ηχογραφήσεων και ένας μεγάλος δίσκος που προέκυψε από το ταξίδι της νεαρής Πόλυς Πάνου στην Αμερική, στα τέλη του 1959. Επιτυχίες της εποχής όπως η «Μαντουμπάλα», τραγούδια του Τσιτσάνη, του Μητσάκη, του Καλδάρα, του Δερβενιώτη, του Τατασόπουλου, κάποια από τα οποία είχε πρωτοπεί λίγο νωρίτερα η Πόλυ Πάνου και στην ελληνική δισκογραφία αλλά και συρτά και καλαματιανά που ξεσήκωναν τους ομογενείς.

Με τον Γιάννη Τατασόπουλο και τον Γιάννη Σταματίου, είχαν γνωριστεί από τις πρώτες της ηχογραφήσεις και είχαν παίξει ήδη σε μεγάλο μέρος των ηχογραφήσεών της στην Ελλάδα. Το 1955 έφυγε στην Αμερική ο Τατασόπουλος και το 1957 ο Σταματίου. Το 1959 ταξίδεψε εκεί και η Πόλυ Πάνου, για εμφανίσεις αλλά και ηχογραφήσεις. Ξαναβρέθηκαν στο Σικάγο και ηχογράφησαν μια σειρά τραγουδιών, με τον τρόπο και τις συνθήκες που ηχογραφούσαν τότε στην Αμερική. Κάποιες απ’ αυτές, αποτέλεσαν και τον συγκεκριμένο μεγάλο δίσκο – που βγήκε στην Αμερική, σε μια εποχή που το είδος ακόμη δεν είχε αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Στη σημερινή εκπομπή θα ακούσουμε όσο μπορούμε περισσότερες απ’ αυτές τις ηχογραφήσεις, μιλώντας παράλληλα για το πέρασμα του λαϊκού τραγουδιού στην Αμερική εκείνης της εποχής. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ (1) : Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι το εξώφυλλο του δίσκου «Μπουζούκι …πάρτυ». Χωρίς τα ονόματα των συντελεστών! Στο κέντρο της φωτογραφίας μια χορεύτρια, …πίσω απ’ αυτήν διακρίνεται η Πόλυ Πάνου και δεξιά ο Γιάννης Τατασόπουλος με το μπουζούκι του.

Και η συνέχεια της ιστορίας, έτσι σαν …ΥΓ (2) : Το 1964 – 65, από την ίδια εταιρία που τότε τροφοδοτούσε την δισκογραφία της Αμερικής, θα κυκλοφορήσουν αρκετές ακόμη κοινές ηχογραφήσεις με Πόλυ Πάνου – Γιάννη Τατασόπουλο και Γιάννη Σταματίου. Το 1965, ο Γιάννης Σταματίου επιστρέφει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δουλεύει με την Πόλυ Πάνου στην παραλία, στο κέντρο «Βεντέτα». Γύρω στο ’80 θα επιστρέψει για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Τατασόπουλος και Σταματίου θα βρεθούν ξανά οι δυό τους στο πάλκο, στην Αθήνα του ,,, 1996. Στο κέντρο «Ντουζένι», κάτω απ’ την Ακρόπολη. Εκεί, κάποιο βράδυ, θα ξανασυναντηθούν και με την Πόλυ Πάνου. Ο Τατασόπουλος έφυγε από τη ζωή στην Αμερική, το 2001. Τις πιο ενδιαφέρουσες και λεπτομερείς καταγραφές για την μουσική ζωή και την δισκογραφία της Αμερικής, τις είχα από τον Γιάννη Σταματίου. Δεν είχε τύχει ποτέ να ρωτήσω σχετικά την Πόλυ Πάνου. Έτυχε όμως να είμαι παρών την τελευταία μάλλον φορά που η Πόλυ Πάνου τραγούδησε σε μια τιμητική βραδιά για τον Γιάννη Σταματίου. Στα 2008, στο Περιστέρι. Κι αμέσως μετά, σε μια ταβέρνα, παρέα με μια σειρά νεότερους μπουζουξήδες, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πόσο εκείνη η παλιά συνύπαρξη στην Αμερική, είχε «γράψει» στις μνήμες τους. 50 παρά …ένα- χρόνια μετά! Το 2011, έφυγε από τη ζωή, ο Σταματίου, ο Σπόρος. Και τέτοιες μέρες – 27 Σεπτέμβρη του 2013 – τον ακολούθησε και η Πόλυ Πάνου.

σχετικα ondemand