Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Στις αρένες του κόσμου, μάνα μου Ελλάς!» (μέρος γ’) | 21.09.2023

Εκπομπή 3η : Από το ’83 κι ως εδώ!

1963 – 2023 : Ο Σταύρος Ξαρχάκος, το «Ρεμπέτικο» και ο θίασός του

Τρίτη 19, Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ,

στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Οι αρχικές εκτελέσεις για το «Ρεμπέτικο» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου. Η εποχή που γράφτηκε και κυκλοφόρησε, τα τραγούδια και τα γεγονότα της.  Οι επανεκτελέσεις μέσα από τα χρόνια. Η γενικώτερη σχέση του Σταύρου Ξαρχάκου με το  ρεμπέτικο, από το ξεκίνημά του και μέχρι σήμερα. Η διαδρομή των αρχικών ερμηνευτών  και η επιλογή των νεώτερων. Αυτές είναι οι «βάσεις» των τριών αυτών εκπομπών.

Η αφορμή ήταν τα τραγούδια για την ταινία του Κώστα Φέρρη. Όμως τότε, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Σταύρος Ξαρχάκος είχε ήδη μια 20άχρονη ενασχόληση με τα πρόσωπα και τα τραγούδια του ρεμπέτικου. Ο Στράτος Παγιουμτζής ηχογράφησε κάποια από τα πρώτα του τραγούδια. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, την εποχή που επαναφέρει και πολλά ρεμπέτικα, τραγουδάει και τα τραγούδια του Ξαρχάκου. Το 1969, θέλησε να δει με το δικό του τρόπο κάποια τραγούδια και ηχογράφησε το «Μάρκος ο δάσκαλός μας». Το 1978 παρουσίασε στη σκηνή μια σειρά τραγουδιών με την Σωτηρία Μπέλλου  – έστω κι αν αυτά δεν βγήκαν ποτέ στην δισκογραφία σ’ αυτή τους την εκτέλεση. Πέρασαν τα χρόνια… Τα τραγούδια για το «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη στις αρχές της δεκαετίας του ’80,  δημιούργησαν έναν ξεχωριστό ήχο και διαμόρφωσαν έναν δικό τους θίασο ερμηνευτών. Πρόσωπα από τα παλιά αλλά και νεώτερα : Τάκης Μπίνης, Νίκος Δημητράτος, Σωτηρία Λεονάρδου, Κώστας Τσίγγος, Νίκος Μαραγκόπουλος… Μετά ήρθε το «Αμάν! Αμήν», τα τραγούδια του «Ρεμπέτικου» με τον Γιώργο Νταλάρα αλλά και πολλές εκτελέσεις από άλλους τραγουδιστές, χωρίς την επιμέλεια του Ξαρχάκου. Αλλά και οι «Τσιτσάνη διάλογοι», με «περίεργες» μουσικές συναντήσεις του «νεαρού από τα Τρίκαλα»… Για να φτάσουμε σήμερα, 40 χρόνια μετά,  στην παρουσίαση των τραγουδιών του «Ρεμπέτικου» στη σκηνή του Ηρωδείου,  μ’ έναν καινούργιο θίασο μουσικών και τραγουδιστών. Χωρίς να ξέρουμε αν είναι το επισφράγισμα μιας εποχής ή το άνοιγμα μιας καινούργιας σελίδας. Στις τρεις εκπομπές, σκιαγραφούνται όλα αυτά, χωρίς να δίνονται ξεκάθαρες και απόλυτες απαντήσεις. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : H φωτογραφία της ανάρτησης είναι λεπτομέρεια από το σαλόνι του παλιού δίσκου βινυλίου.

σχετικα ondemand