Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Στιχουργοί στην δισκογραφία | 08.09.2023

Ένα «χρονικό παρουσίας» στην δισκογραφία, από τα χρόνια του ’30 μέχρι τις μέρες μας

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Με αφορμή την κοινή παρουσία δυο σύγχρονων στιχουργών στη σκηνή και στην δισκογραφία ( Λίνα Νικολακοπούλου και Παρασκευάς Καρασούλος «Ανάσα μου κι αέρα» ), η εκπομπή επιχειρεί μια αναδρομή στη θέση των στιχουργών και των δίσκων που αναφέρονται σε αυτούς, σε όλη την ιστορία της δισκογραφίας – όσο τουλάχιστον μπορεί να συμβεί αυτό σε μια ωριαία εκπομπή.

Από τον Γιάννη Λελάκη, τον Κώστα Μάνεση, τον Χαράλαμπο Βασιλειάδη, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και τον Αλέκο Σακελλάριο, περνάμε στον Κώστα Βίρβο, τον Χρήστο Κολοκοτρώνη, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Για να φτάσουμε στην Λίνα Νικολακοπούλου, τον Παρασκευά Καρασούλο, τη δική τους γενιά και τη δική τους εποχή. Από την «Καρδιά παραπονιάρα», το «Ηλιοβασίλεμα σωστό» και το «Τραμ το τελευταίο», περνάμε στο «Είμ’ αητός χωρίς φτερά» στου «Μπελαμή το ουζερί» αλλά στο «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι», για να φτάσουμε στον «Δερβίση» και την «Μικρή πατρίδα».

Ένα χρονικό δισκογραφίας και τηλεόρασης με αναφορές στα χρόνια του ’30, του ’50, του ’70 και τα νεώτερα. Φυσικά, από εποχή σε εποχή αλλάζουν τα θέματα, οι λέξεις, οι τρόποι έκφρασης, η αντίληψη για το τραγούδι, οι επιλογές και η θέση των στιχουργών… Αυτό που σήμερα λέμε τραγούδι, ίσως να ήταν ακατανόητο για κάποιους από τους παλιούς… Αλλά και οι επιλογές των παλιών, μπορεί να μοιάζουν ακατανόητες για πολλούς νεώτερους. Μεγάλη η συζήτηση και πολλές οι επιλογές. Πάντα, με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

σχετικα ondemand