Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Γιατί γλυκό μου…sweet heart;», (β’ μέρος) | 27.07.2023

60 χρόνια στην Αμερική με τα λαϊκά τραγούδια

Καλεσμένος ο Γρηγόρης Μανινάκης

Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27/7/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Είναι μια «ιστορία ζωής» που ξεκινάει από έναν πατέρα…αντιφρονούντα χωροφύλακα στην Κρήτη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ταξιδεύει στη Λήμνο κι από εκεί – πριν από εξήντα ακριβώς χρόνια, το 1963 – στην άλλη άκρη της γης, στην Αμερική. Σε αυτήν εμπλέκονται τραγούδια του Χιώτη, του Μητσάκη, του Θεοδωράκη, του Ζαμπέτα με τον Καζαντζίδη, τον Μπιθικώτση, τον Γαβαλά, τη Μοσχολιού. Στο τέλος της δικτατορίας και καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη ψάχνουν μια χορωδία για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Δοκιμή» του Ζύλ Ντασέν, το μουσικό σκηνικό ανοίγεται σ’ αυτό το κλίμα. Αρχές του ’80, η μπουάτ «Μικρόκοσμος» στη Νέα Υόρκη, ζωντανεύει τις νεώτερες πολιτιστικές αλλά και πολιτικές ανησυχίες. Οι λέξεις μπερδεύονται και φτάνουν μέχρι …δικαστήριο – θα δούμε πως!

Κι ύστερα, έρχονται όλα εκείνα τα τραγούδια των μεταναστών της παλιάς γενιάς που οι απόγονοι ζωντανεύουν με το δικό τους τρόπο: «Γιατί γλυκό μου …sweet heart», το «Μιστέκι», το «Γουέστ», ο «Τσόκλης» που ξαναβαφτίστηκε και έγινε …«Πινόκλης». Οι «Καφε Αμάν Αμέρικα» και το πέρασμά τους στα ακούσματα της Ελλάδας, στα χρόνια του ’90. Και παράλληλα, μια ευρύτερη αναζήτηση στο ρεμπέτικο, στηριγμένη στον Κώστα Φέρρη και το δικό του «Ρεμπέτικο»… Λήμνος – Νέα Υόρκη – Αθήνα …ένα τσιγάρο δρόμος! Κι ας έχουν περάσει 60 χρόνια! Η εξέλιξη μιας ιστορίας που ξεκινά ένα αιώνα πριν με την Μαρίκα Παπαγκίκα, τον Γιώργο Κατσαρό, την Κα Κούλα και πολλούς άλλους, φτάνει στους «Καφέ Αμάν Αμέρικα» του ’90 αλλά και μέχρι σήμερα, καθρεφτισμένη στη ζωή, τις εμπειρίες και τις επιλογές ενός ανθρώπου. Του Γρηγόρη Μανινάκη.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Στις εικόνες της ανάρτησης, το εξώφυλλο του δίσκου των “Cafe Aman Amerika” και η συνάντηση με τον Γρηγόρη Μανινάκη στα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στο σύντομο πέρασμά του από την Αθήνα, ταξιδεύοντας από Νέα Υόρκη για καλοκαίρι στη Λήμνο.

σχετικα ondemand