Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Δώδεκα ζεϊμπέκικα και ένας αμανές» | 25.07.2023

Τρίτη 25/7/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Ένας δίσκος του 2019, το «κύκνειο άσμα» ενός τραγουδιστή που δεν ήταν η δισκογραφία ο χώρος του. Όσοι τον άκουσαν αλλά και όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, συμφωνούν ότι οι δισκογραφικές καταγραφές του δεν αποτυπώνουν την δύναμη και τον αυθορμητισμό του ζωντανού τραγουδιού του. Ίσως και γιατί όλη αυτή η διαδικασία της ηχογράφησης, τού φαινόταν «ψεύτικη». Κι αν κάτι έχει καταγραφεί αποσπασματικά από την παρουσία του Σόλωνα Λέκκα και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, είναι μεν ξεχωριστή απόδειξη της τέχνης του αλλά μάλλον δεν μεταφέρει την συγκίνηση, την δύναμη των ζωντανών στιγμών. Το έλεγε και ο ίδιος στις συζητήσεις του : «Άλλο μερακλής, κι άλλο τραγουδιστής!». Προτού, κάνει το …χατίρι σε κάποιους που του ζητούσαν έναν αμανέ, κάτι απ’ τα «δικά» του : «Εντάξει! Αφού επιμένετε, θα πω ένα …ψεύτικο!»

Ο δίσκος «Δώδεκα ζεϊμπέκικα κι ένας αμανές» περιλαμβάνει τραγούδια του Βαγγέλη Παπάζογλου, του Κώστα Σκαρβέλη, του Ιάκωβου Μοντανάρη αλλά και αδέσποτα. Κάποια τα ηχογράφησαν στα χρόνια του γραμμοφώνου ο Αντώνης Νταλγκάς, ο Γιώργος Κάβουρας, ο Κώστας Ρούκουνας, ο Στελλάκης Περπινιάδης, η Ρίτα Αμπατζή, ο Γιώργος Παπασιδέρης, ο Βαγγέλης Σοφρωνίου. Είναι και κάποια που ταξίδεψαν – και …άλλαξαν – ως εδώ από προφορικές μαρτυρίες και μόνον. Για να τα τραγουδήσει ο Σόλων Λέκκας, έπαιξαν ο Κυριάκος Γκουβέντας, βιολί, ο Βασίλης Κασούρας, λαούτο και ο Βαγγέλης Πασχαλίδης σαντούρι. Ο Κυριάκος Γκουβέντας, μας μεταφέρει την εμπειρία της ηχογράφησης αλλά και μνήμες από την 20χρονη συνύπαρξη με τον τρόπο τραγουδίσματος αλλά και με την σκέψη του Σόλωνα Λέκκα. Ακούμε όμως και τον ίδιο, σε κάποια αποσπάσματα από την παρουσία του εδώ, στα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, για ένα «Ησυχία! Γράφουμε…» του 2012.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Οι εικόνες της ανάρτησης, το εξώφυλλο του δίσκου «Δώδεκα ζεϊμπέκικα κι ένας αμανές» αλλά και μια στιγμή από την ηχογράφηση για το «Ησυχία! Γράφουμε…» του 2012. Με τον Σόλωνα Λέκκα, τον Κυριάκο Γκουβέντα και τον Ανδρέα Κατσιγιάννη, να προσπαθούμε να … χωρέσουμε στο κινητό της Στέλλας Βαλάση!

σχετικα ondemand