Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Κάπου καμαρώνω γιατί αναγνωρίζονται όσα έκανα, αλλά και λυπάμαι που ο χρόνος στενεύει» | 18.07.2023

Ο κύριος Μάριος Κώστογλου, α’ μέρος

Τρίτη 18 και Τετάρτη 19/7/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Όπως μιλούσε με την κιθάρα ή με τη φωνή του ο Μάριος (Κώστογλου), ήταν και είναι πάντα και ένας πολύ περιγραφικός συνομιλητής. Mε φοβερή μνήμη και διάθεση για ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Περιγράφει πολύ παραστατικά όσα έζησε, κι έχει ζήσει πολλά. Στο πατάρι και στην δισκογραφία, εδώ και … 60 τόσα χρόνια! Στη ζωή της Ελλάδας, εδώ και περισσότερες από οχτώ δεκαετίες.

Η διάθεση να μιλάμε, υπάρχει πάντα. Η αφορμή για να τα ξαναπούμε τώρα ήταν το βιβλίο «Ο θρυλικός Μάριος Κώστογλου» που του αφιέρωσε ο Παναγιώτης Ξανθόπουλος, ξεκινώντας με αυτό τη σειρά «Ανθολόγιο λαϊκών κιθαριστών». Αλλά και γενικότερα το ενδιαφέρον που εκφράζουν με κάθε τρόπο γι’ αυτόν, εκπρόσωποι των νεότερων γενεών. «Κάπου καμαρώνω γιατί αναγνωρίζονται όσα έκανα, αλλά και λυπάμαι που ο χρόνος στενεύει» λέει στα 86 του χρόνια. Και για μια ακόμη φορά ξεκινά το ταξίδι στις εμπειρίες.

Μιλάει για τη γνωριμία με τον Άκη Πάνου και την κιθάρα του Παναγή που του πρότεινε. Για τους νέους ανθρώπους που γνωρίζει, ακόμη και μέσω facebook. Για ένα στίχο που του έδωσε η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου πάνω σ’ ένα «κρεμ ανοιχτόχρωμο τσιγαρόχαρτο». Για τη μπουάτ που ηχογράφησε με την Πόλυ Πάνου το «Τι σου κανα και πίνεις». Για τα σεγόντα και τις ζωντανές ηχογραφήσεις των αρχών του ’70, με την Μαρινέλλα. Για τον Μάρκο Βαμβακάρη, που άλλαζε και δοκίμαζε κουρδίσματα πάνω στο πάλκο. Για τον Μάνο Λοΐζο και τα «σενάρια» που έφτιαχνε για τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών του, καθισμένος νωχελικά μπροστά στην ορχήστρα. Για τα σεγόντα στον Καζαντζίδη και την προσοχή του καθώς «έπαιρνε την κιθάρα του, κλεινόταν σ ένα δωμάτιο και έφτιαχνε μόνος του ότι πίστευε ότι χρειαζόταν». Για τη Θεσσαλονίκη της Κατοχής, τους γονείς που έχασε στον Εμφύλιο και την Μικρασιάτικη καταγωγή του πατέρα. Παράλληλα, ακούμε παρέα ηχογραφήσεις που προκαλούν μνήμες απ’ όλα αυτά. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand