Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Στο μεταξύ το τραγούδι ταξιδεύει…» | 13.07.2023

Ρεμπέτικα στη Σκόπελο – Παραδοσιακά στον Ελικώνα

Πέμπτη 13/7/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Η ιδέα της σημερινής εκπομπής, ξεκίνησε από μια φωτογραφία και αναπτύχθηκε βλέποντας μια σειρά από μικρά βίντεο με γυρίσματα από εκδηλώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες στην Σκόπελο και στο Κυριάκι Βοιωτίας. Η φωτογραφία ήταν στη Σκόπελο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ «Μέρες ρεμπέτικου» που γίνεται αυτές τις μέρες εκεί, υποδεχόταν τους καλεσμένους μουσικούς που θα συμμετείχαν. Τα βίντεο, διεδραματίζονταν σε γειτονιές του χωριού Κυριάκι Βοιωτίας, με νέους μουσικούς να παίζουν μουσικές και τραγούδια σε παραδοσιακούς δρόμους.
Είπαμε να καταγράψουμε τα γεγονότα και να σκεφτούμε γύρω από αυτά. Πρώτος συνομιλητής μας, ο βιολίστας Κυριάκος Γκουβέντας που συμμετέχει στις εκδηλώσεις «Μέρες ρεμπέτικου στη Σκόπελο». Αναζητώντας μια ανάλογη «ανταπόκριση» από τις «Μουσικές του Ελικώνα», την διοργάνωση και το αποτέλεσμά της, μάθαμε ότι είναι εκεί ένας «δικός μας άνθρωπος» – πιστή στις αναζητήσεις της για «Το δέντρο της μουσικής». Μιλάμε λοιπόν με την Δήμητρα Κόχιλα.  
Η εκπομπή ξεκινάει μ’ ένα συρτό της ξενιτιάς από την Ικαρία. Από μια ηχογράφηση του 1999, με τον Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί και τραγουδίστρια τη Μαριώ. Και η επόμενη ηχογράφηση είναι από τα 1999… Αυτή όμως στην στεριανή Ελλάδα. Από το Κυριάκι Βοιωτίας. Είναι ένα τραγούδι με νταούλι και φωνή, μια ιστορία με πρωταγωνιστές ένα τσοπανάκι και μια μαγκούρα, σε αρβανίτικη διάλεκτο. Ντόπια καταγραφή. Τραγούδι Νίκος Γκώνιας. Νταούλι Κωνσταντίνος Σκίπης. Είναι οι δύο «άκρες» της σημερινής εκπομπής. Για να ακούσουμε στη συνέχεια παραδοσιακά και ρεμπέτικα με τις φωνές κάποιων ακόμη από όσους συμμετέχουν . Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand