Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Ένα ταξίδι στα 1965 και «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι | 07.07.2023

Παρασκευή 7 και Παρασκευή 14/7/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Δύο εκπομπές στις οποίες προσπαθούμε να «ανασυνθέσουμε» το «παραμύθι» της γραφής και της ηχογράφησης του «Χαμόγελου της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και ολόκληρη την εποχή που το δημιούργησε.

Προηγούνται κάποιες χαρακτηριστικές εικόνες από την ελληνική μουσική πραγματικότητα του 1965 : «Πικρό σαν δηλητήριο είναι το διαβατήριο» για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες «μέσα στο τραίνο Γερμανίας – Αθηνών». Καζαντζίδης. Το ραδιόφωνο παίζει «Βάνα, Μικρή, πικρή μου αγάπη». Την τραγουδά ο Μανώλης Αγγελόπουλος. Ο Σύλλογος Κρητών διαμαρτύρεται γιατί ο «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη «παρουσιάζει την Κρήτη εις αγρίαν κατάστασιν». Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ως «Μοντέρνα Σταχτοπούτα», είναι το είδωλο της ημέρας. Τα «Κορίτσια για φίλημα» του Γιάννη Δαλιανίδη, με την μουσική και τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, είναι η ταινία με τα πιο πολλά εισιτήρια στους κινηματογράφους. Ο Διονύσης Σαββόπουλος γράφει για «Μια θάλασσα μικρή» και το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης «ανακαλύπτει» το «Νέο κύμα». Ο Γιάννης Σπάρτακος γράφει στους ρυθμούς της «μπόσσα νόβα» για την πρωτοεμφανιζόμενη Αλέκα Κανελλίδου. Ο Μανώλης Χιώτης και η Μαίρη Λίντα είναι στην Αμερική και ο Γιώργος Ζαμπέτας καθιερώνει τον Πάνο Τζανετή. Η Μελίνα Μερκούρη ξεναγεί τους Ευρωπαίους στην «Ελλάδα της Μελίνας».

Και στην εκπομπή της επόμενης εβδομάδας πια, ακολουθεί η περιήγηση του Χατζιδάκι στην μουσική πραγματικότητα της Νέας Υόρκης του 1965. Όλα αυτά, ζωντανεύουν μέσα από αφηγήσεις, δημοσιεύματα εποχής και – φυσικά – ηχογραφήσεις, γνωστών και λιγότερο γνωστών τραγουδιών της εποχής. Πάντα με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

ΣΗΜ : Στο κολάζ της ανάρτησης, ένας συνδυασμός εικόνων και δημοσιευμάτων εποχής με το ταξίδι τους στο χρόνο. «Το καλλιτεχνικό μας κουτσομπολιό» από το περιοδικό «Μοντέρνο τραγούδι» τον Απρίλιο του 1965 και νεώτερες επανεκδόσεις δίσκων εκείνης της εποχής.

σχετικα ondemand