Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Μετά τιμής. Αρλέτα» | 30.06.2023

Η «σφραγίδα» της Αρλέτας σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Αττίκ, του Απόστολου Χατζηχρήστου,του Σταμάτη Κραουνάκη, της Ελένης Καραίνδρου και δημοτικά.

Παρασκευή 30/6/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

«Στους αιώνες των αιώνων το τραγούδι – σατανάς ή αγγελούδι – έχει αδέσποτη ανύπαντρη μητέρα κι έναν όμορφο μπερμπάντη για μπαμπά…» : Αυτά έγραφε η Αρλέτα με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 1993, στο ένθετο του δίσκου «Μετά τιμής. Αρλέτα». Όπου, έλεγε, με το δικό της τρόπο και με δικό της ήχο, τραγούδια από λογής εποχές, με διαφορετικές αφετηρίες… Κώστα Καπνίση και Βασίλη Καραπατάκη. Γιάννη Παπαϊωάννου και Γιάννη Βέλλα, Απόστολο Χατζηχρήστο αλλά και Σταμάτη Κραουνάκη. Το ταξίδι της σε τραγούδια που είχαν πρωτοπεί άλλοι, είχε ξεκινήσει 25 χρόνια πριν. Όταν η 23άχρονη Αρλέτα, ηχογραφούσε «12+1 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι». Και συνεχίστηκε, στη σκηνή και στην δισκογραφία… Είτε με το «Ρομανσέρο Χιτάνο» – που έτσι κι αλλιώς, αρχικά προοριζόταν για εκείνη – ή με άλλα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, είτε με δίσκους σαν το «Ζητάτε να σας πω» – με την δική της εκδοχή στα τραγούδια του Αττίκ αλλά και άλλων δημιουργών από τα χρόνια του ’30 μέχρι τα χρόνια του ’50. Αλλά κάποτε και με τραγούδια νεωτέρων, όπως το «Ανατολικά της Εδέμ» και το «Πάτωμα» των Κραουνάκη – Νικολακοπούλου ή το «Όλα μπερδεύονται γλυκά» της Ελένης Καραΐνδρου και της Μελίνας Τανάγρη. Στην εκπομπή, επιχειρούμε μια επιλογή από αυτές τις «δεύτερες» εκτελέσεις της Αρλέτας. Που όμως, δεν ξέρω αν πρέπει να τις χαρακτηρίζουμε έτσι, καθώς κουβαλούν απολύτως τη δική της σφραγίδα. Πάντα με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

ΣΗΜ : Η φωτογραφία της ανάρτησης, το οπισθόφυλλο του μοναδικού δίσκου της Αρλέτας από ζωντανή ηχογράφηση. Είναι οι «Δέκα + μία νύχτες» στο Περοκέ όπου, πέρα από το προσωπικό της ρεπερτόριο, βρίσκουν θέση τα «Reflections” και κάποια κινηματογραφικά του Χατζιδάκι και το “Let it be” των Μπήτλς, το «Παράπονο» του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και το ηπειρώτικο δημοτικό «Δόντια πυκνά».

σχετικα ondemand