Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Τις μακρινές τις θάλασσες, μη συλλογιέσαι…» | 27.06.2023

Τα «τραγούδια της θάλασσας», 40 χρόνια «Κατράκειο»

Και ο Γιώργος Νταλάρας                    

Τρίτη 27/6/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα. 

«Τραγούδια της θάλασσας»  από όλο το φάσμα, από όλη την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, με αφορμή την αυριανή συναυλία στη σκηνή του Κατράκειου, στη Νίκαια, στον Πειραιά… Στο ταξίδι βρίσκουν θέση Τούντας και Μητσάκης, Θεοδωράκης και Χατζιδάκις, Σπανός και Λοΐζος,  Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Γαβαλάς αλλά και Τώνης Μαρούδας. Καββαδίας, Κώχ, Μικρούτσικος και «Ξέμπαρκοι». Και φυσικά, δημοτικά της θάλασσας.

Παράλληλα, θα μιλήσουμε με τον Γιώργο Νταλάρα και για  την συγκεκριμένη επιλογή και διοργάνωση, αλλά και για άλλα που φέρνει ο χρόνος φέτος – αυτό τον καιρό. Είναι 40 χρόνια από τα εγκαίνια του «Κατράκειου» στην Νίκαια με τον «Μουσικό Αύγουστο» του Μίκη Θεοδωράκη, με τη συμμετοχή και την τιμή στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιώργο Νταλάρα σε κεντρικό ρόλο. Κι είναι άλλα τόσα, από το πιο έντονο ίσως συναυλιακό καλοκαίρι του Γιώργου Νταλάρα, αυτό του 1983. Η χρονιά που ξεκινά με τον «Ορφέα» και το καλοκαίρι της κλείνει με τις δύο πρώτες μεγάλες συναυλίες στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η εκπομπή «ταξιδεύει» σ’ όλα αυτά. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ(1) : Διάλεξα να συνδέσω αυτό το «θαλασσινό ταξίδι» στα τραγούδια, με την πένα του Μπόστ. Κι ύστερα, θυμήθηκα την – έστω ταλαιπωρημένη – φωτογραφία από τις «Θαλασσογραφίες» του Μάνου Λοίζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου. 1970. Νωρίς το πρωί, στο Πέραμα, Λοΐζος, Παπαδόπουλος, Νταλάρας και Καλατζής, με τον ιδιοκτήτη μιας βάρκας που χρησιμοποιήθηκε για την φωτογράφηση του οπισθόφυλλου.

ΥΓ(2) : Ο τίτλος από το τραγούδι «Τις μακρινές τις θάλασσες» του Χρήστου Νικολόπουλου και της Σώτιας Τσώτου και από τον «Τραγουδιστή» του 1983. Είπαμε να μην ξεκινήσουμε εντυπωσιακά και αισιόδοξα – η διατεταγμένη «αισιοδοξία» δεν είναι στα ζητούμενά μας. Βέβαια, όσο κι αν υπάρχει κι αυτή η εκδοχή, η αίσθηση του ταξιδιού συνήθως οδηγεί σε πιο φωτεινές εικόνες.

σχετικα ondemand