Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Αχ! Ελλάδα σ’ αγαπώ» | 26.06.2023

Ο Ρασούλης τραγουδάει Ρασούλη

Ένας δίσκος, μια ιστορία, μια εποχή: Μάϊος 1984

Δευτέρα 26/6/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Κι όμως, ο Μανώλης Ρασούλης μπήκε στην δισκογραφία ως τραγουδιστής. Στα «Νέγρικα» του Μάνου Λοΐζου και στο «Νέο Ερωτόκριτο» του Μαμαγκάκη. Τελικά, αφού με την «Εκδίκηση της γυφτιάς» και τα «Δήθεν» με τον Νίκο Ξυδάκη και με «Τα τραγούδια της Χαρούλας» με τον Μάνο Λοΐζο, καθιερώθηκε για την γραφή του, έκανε έναν και μοναδικό μεγάλο δίσκο όπου ο ίδιος τραγουδάει όλα τα τραγούδια. Κι είναι τραγούδια με δικούς του στίχους που πρώτη φορά καταγράφονται στην δισκογραφία, αν και κάποια έχουν γραφτεί χρόνια πριν και κουβαλάνε την ιστορία του το καθένα.

Και να η ιστορία του «Αχ! Ελλάδα σ’ αγαπώ!», όπως μου την είχε αφηγηθεί χρόνια μετά ο ίδιος:

«Αυτό. φτιάχνεται το 1982 περίπου. Είχαμε τότε σχετιστεί με τη Βάσω Αλαγιάννη και κάναμε κάτι τραγουδάκια – μεταξύ αυτών και τον “Υδροχόο” και το “Λεμόνι στην πορτοκαλιά”. Είχαμε μόλις γυρίσει από την Ινδία, είμαστε τρελοκομείο και όπου βρίσκαμε στρώναμε κάτι πολύχρωμα και παίζαμε με τις κιθάρες αυτά τα τραγούδια. Μετά όμως, χωρίσαμε… Και ξέρεις, όταν χωρίζουνε οι άνθρωποι παθαίνουνε και μια έχθρητα. Της ζητώ να βάλω το τραγούδι στο δίσκο μου και μού αρνείται. Της στέλνω ένα εξώδικο, μου στέλνει άλλο ένα, ανταλλάξαμε…δικαστήρια και τελικά δε μου δίνεται η μελωδία. Έλα όμως που εγώ αυτούς τους στίχους τους ήθελα οπωσδήποτε μέσα στο δίσκο… Τελικά χρησιμοποιώ τότε μια δική μου μελωδία, που μου γεννιέται καθώς παίζω μπάσκετ στο Πεδίο του Άρεως και τη γράφει στην… παλάμη της η συμπαίκτριά μου».

Το τραγούδι ακούγεται για πρώτη φορά από τον Μανώλη Ρασούλη και την Βάσω Αλαγιάννη στους Αγώνες της Κέρκυρας – εκτός διαγωνισμού. Γίνεται δίσκος δυο χρόνια μετά, με τον Μανώλη Ρασούλη και δική του μελωδία. Αλλά ακούγεται περισσότερο όταν το ξανατραγουδά αργότερα ο Νίκος Παπάζογλου. Περίπου ανάλογη ιστορία, έχει και το «Εδώ στη ρωγμή του χρόνου» που έγραψαν Ρασούλης και Ξυδάκης πριν τη «Γυφτιά». Το πρωτόπε ο Ρασούλης αλλά πιο γνωστό έγινε όταν το είπε ο Νίκος Παπάζογλου πάλι. Ενώ το «Με φουρτουνιάζει ο έρωτας», από τα πρώτα τραγούδια που έγραψε ο Ρασούλης με τον Μάνο Λοΐζο, έγινε γνωστό μέσα από τα χρόνια με τη φωνή του Ρασούλη.

Στη σειρά όπου ακούμε κάποιους δίσκους ολόκληρους, σαν να ακούγαμε με προσοχή τις δυο πλευρές ενός παλιού δίσκου βινυλίου, ακούμε απόψε ολόκληρο τον δίσκο «Ο Ρασούλης τραγουδάει Ρασούλη – Ναι το ναι και ναι στο όχι». Ταξιδεύοντας στην εποχή που ηχογραφήθηκε ( 1984 ) και σχολιάζοντας τις συνεργασίες που κατέγραψε

Στίχοι: Ρασούλη

Μουσικές: Λοΐζου, Ξυδάκη, Νικολόπουλου, Ανδρέα Μικρούτσικου, Μάριου Στεφανόπουλου και παραδοσιακές από την Ανατολή.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand