Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Όμορφη πουν’ η Λειβαδιά, που κείται μεσ’ στο ρέμα!» | 25.05.2023

Τα «Σαράντα παλικάρια»,  ο ρεμπέτης της Βοιωτίας και άλλα για το τραγούδι και τη ζωή, με τον Αντώνη Κόντο.

Πέμπτη 25/5/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα

Πάντα μαθαίνουμε και πάντα «χρωστάμε» στους ανθρώπους που συγκεντρώνουν το διάσπαρτο υλικό και την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού από αγάπη και προσωπικό ενδιαφέρον. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Αντώνης Κόντος. Με αφετηρία την πατρίδα του, τη Λειβαδιά, εδώ και δεκαετίες πλέον, έχει μια προσωπική σχέση μ’ αυτό το υλικό αλλά και φροντίδα για την συγκέντρωση και την διάδοσή του. Κάποτε έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στην πατρίδα του, μετά δημοσίευσε συνομιλίες, άρθρα και καταλόγους δισκογραφίας σε έντυπα που αφορούσαν το λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι και τα τελευταία χρόνια, έχει εκδώσει δύο βιβλία – αναφορές στον …Κακούργο, τον ρεμπέτη της Βοιωτίας ( μ’ αυτό το όνομα είναι γνωστός ο ντόπιος μουσικός Νίκος Παππάς, με θητεία στα λαϊκά πάλκα από τα χρόνια του ’60, συμμετοχή στις πρώτες ηχογραφήσεις της «Εκδίκησης της γυφτιάς» και δικό του κέντρο στην περιοχή εδώ και δεκαετίες ) και την ιστορία των … «Σαράντα παλικαριών», μελετώντας τον ρόλο των λαογράφων στην πορεία τους στο χρόνο αλλά και δίνοντας τη δική του εκδοχή. Και στις δυό περιπτώσεις, οι μελέτες εξελίσσονται σε ευρύτερες αναφορές στη μουσική και κοινωνική πραγματικότητα, σε πρόσωπα και γεγονότα της ιστορίας του τραγουδιού.

Ο Αντώνης Κόντος έρχεται στην εκπομπή για να μιλήσουμε για την τριβή του με όλα αυτά αλλά και για να ακούσουμε τραγούδια που έχει διαλέξει. Ανάμεσα σ’ αυτά : «Πάλιωσε το σακάκι μου» του Τσιτσάνη με την Στέλλα Χασκίλ, «Ένα βράδυ που ‘βρεχε» με τον Νίκο Γούναρη, τα «ματόκλαδα» του Μάρκου βαμβακάρη με τον Μπιθικώτση και το «Πουκάμισο» του Τσιτσάνη με τον Καζαντζίδη, ηχογραφήσεις μουσικών της Λειβαδιάς που έφτασαν μέχρι την Αμερική του προηγούμενου αιώνα αλλά και ηχογραφήσεις με τον Κακούργο, στα χρόνια που έπαιζε στο πάλκο του κέντρου του. Κάπως έτσι, ελπίζουμε να περιγράψουμε μια ιστορία που έχει να κάνει με προσωπικό μεράκι, τοπικές παρέες και συνεχή αναζήτηση. Και πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ : Παρά το …βοιωτικό ενδιαφέρον της εκπομπής, ο χώρος αναφοράς είναι ευρύτερος και φυσικά έχει για βάση την αθηναϊκή μουσική πραγματικότητα. Γι΄ αυτό, διάλεξα η φωτογραφία της ανάρτησης να είναι από μια συνάντησή μας με τον Αντώνη Κόντο στο Σύνταγμα, με φόντο τη Βουλή και με το βιβλίο για τον Κακούργο στα χέρια. Τέτοιες μέρες, 4 χρόνια πριν. 30 Μαΐου 2019.

σχετικα ondemand