Πέμπτη 11/5/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.
Δεν είναι «τα τραγούδια του Στράτου Διονυσίου», όπως τα λέει ο καθένας. Είναι ο τρόπος που τραγουδούσε ο Στράτος Διονυσίου. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του – ίσως και διαφορετικά από δεκαετία σε δεκαετία. Αν θέλετε είναι και ο τρόπος που συμπεριφερόταν ο Στράτος Διονυσίου, στα χρόνια που τον γνωρίσαμε τουλάχιστον. Λίγα λόγια, μάλλον κουρασμένα αλλά απόλυτα και ανεπιτήδευτα. Θυμάμαι έντονα εκείνο το απομεσήμερο της 11ης Μαΐου του 1990. Είμασταν στην παρουσίαση του δίσκου «Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια» του Θάνου Μικρούτσικου και της Λίνας Νικολακοπούλου με την Χαρούλα Αλεξίου. Στο Θησείο. Και πραγματικά, παγώσαμε ακούγοντας ξαφνικά ότι ο Στράτος Διονυσίου είχε φύγει από τη ζωή. Τον είχα δει στο «Στράτος» στο Σύνταγμα, λίγους μήνες πριν. Από το συγκεκριμένο μαγαζί, έχω κάποιες από τις καλλίτερες εικόνες πάλκου και σεβασμού στους πελάτες, στα χρόνια μου. Ήταν κουρασμένος σε σχέση με άλλες χρονιές –– αλλά φυσικά ούτε σκέφτηκα ότι θα ήταν η τελευταία φορά. Την προηγούμενη χρονιά μάλλον, τον είχαμε καλέσει στο ραδιόφωνο σε μια …εθνική επέτειο, ως τον «εθνικό τραγουδιστή» εκείνης της χρονιάς. Ήταν η εποχή της μεγάλης επιτυχίας του «Εγώ, ο ξένος». Λιγομίλητος ο Στράτος, δεν καταλάβαινε και δεν είχε ενθουσιασμούς. Περισσότερα σού έλεγε με το βλέμμα του…
33 χρόνια μετά, εξακολουθούμε να αναζητάμε ευκαιρίες να ψάχνουμε και να ακούμε ηχογραφήσεις του. Σήμερα, είπαμε να δούμε τι τραγούδησε στον κινηματογράφο των αρχών του ’70, μετά το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» και το «Ορατότης μηδέν». Αλλά και δικές του εκτελέσεις, από τα χρόνια του ’60 και του ’70, σε κλασσικά τραγούδια του Μανώλη Χιώτη, του Απόστολου Καλδάρα, του Βασίλη Τσιτσάνη. Κι ύστερα, νεώτερα τραγούδια του Αντώνη Κατινάρη, του Αντώνη Ρεπάνη, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Σούκα, του Τάκη Μουσαφίρη – όχι πάντα τα αυτονόητα. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».
ΣΗΜ : Η φωτογραφία της ανάρτησης, από το μαγαζί που αναδείχτηκε για πρώτη φορά ο Στράτος Διονυσίου. Εκεί πρωτοτραγούδησε «Γιατί καλέ γειτόνισσα» και άλλα τραγούδια του Άκη Πάνου. Εκεί, τον πρωτάκουσε ο Μίμης Πλέσσας, πριν του δώσει το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου». Το «Σου μου» της Ανθούλας Αλιφραγκή. Την οποία βλέπουμε να χορεύει μαζί του