Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Μπαρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη / δε μας τα ‘γραψες καλά! | 24.03.2023

Ήρωες και αντι-ήρωες στη διαδρομή του ελληνικού τραγουδιού

Παρασκευή  24 Μαρτίου 2023, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης συμβουλεύει το «Χαρικλάκι» πως θα κάνει «τον εισπράκτορα ή και το σοφεράκι», «αν φύγουμε στον πόλεμο». Ο Βασίλης Τσιτσάνης τραγουδάει τη στρατιωτική του θητεία,στο «Τάγμα τηλεγραφητών». «Το φανταράκι» του Γιώργου Μητσάκη «έχει δυο μέρες να λάβει γράμμα, απ’ το κορίτσι του και ανησυχεί». Η Σοφία Βέμπο ζητά τη βοήθεια του Κολοκοτρώνη «τώρα που αίμα αδερφικό το χώμα ιδρώνει/ κι η Ελλάδα πνίγει την Ελλάδα στα βουνά». Ο Γιώργος Παπασιδέρης τραγουδάει τον θάνατο του Κατσαντώνη, καθώς «βγήκε ο ήλιος κόκκινος και το φεγγάρι μαύρο». «Τρία πουλάκια κάθονταν στης Νάουσας το κάστρο» και τραγουδούσαν για το χαλασμό της πόλης, τον Απρίλιο του 1822. Ο Νίκος Γκάτσος απευθύνεται στον Μακρυγιάννη : «Μπαρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη / δε μας τα γραψες καλά!». Αλλά και «μελετά τους πλανήτες» για την Ελλάδα από τα χρόνια του Ομήρου μέχρι και την «κανούργια γέννα» και ταξιδεύει «στα κακοτράχαλα τα βουνά με το σουραύλι και το ζουρνά». Ο Νίκος Ξυλούρης τραγουδά ένα θούριο, μελοποιημένο από τον Σταύρο Ξαρχάκο για μια τηλεοπτική σειρά – αναφορά στην Ελληνική επανάσταση, στα χρόνια του ’70.  

Παραμονή της επετείου… Δεν θέλουμε  καθόλου να αποφύγουμε όλα εκείνα τα τραγούδια που μιλάνε για ήρωες και γεγονότα του 1821. Ισα ίσα, θεωρούμε μειωτικό να ακούγονται μόνο τέτοιες μέρες. Γι αυτό, είπαμε σήμερα να δούμε γενικότερα «περιπέτειες»  ηρώων αλλά και αντι–ηρώων, καθημερινών ανθρώπων σε ιστορικές στιγμές…  Σε διάφορες εποχές και  με διαφορετικά  τραγούδια… Και άλλα, αλλά κυρίως λαϊκά… Αν δίναμε έναν υπότιτλο στην εκπομπή θα ήταν «ήρωες και αντι –ήρωες στη διαδρομή του ελληνικού τραγουδιού». Η εκπομπή παρακολουθεί  τις εποχές, τους ανθρώπους και τα τραγούδια.

Πάντα, με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

σχετικα ondemand