Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Ο Απόστολος Καλδάρας και η «Λαϊκή παράδοση 1825-1940» | 15.02.2023

Τραγούδι : Βίκυ Μοσχολιού – Μανώλης Μητσιάς

Ένας δίσκος, μια ιστορία, μια εποχή ( 1975 )

Τετάρτη 15/2/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Ακούγοντας χθες μια σειρά σύγχρονων διασκευών σε τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα από την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους μουσικούς της νεώτερης γενιάς που παίζουν μαζί της, ο νούς μου πήγε στον μοναδικό δίσκο που ο ίδιος ο Απόστολος Καλδάρας βρέθηκε να διαχειρίζεται μουσικό υλικό του παρελθόντος. Είναι ο δίσκος του 1975  «Λαϊκή παράδοση – τραγούδια περιόδου 1825 – 1940». Ο Απόστολος Καλδάρας ενορχηστρώνει με το δικό του τρόπο αδέσποτα παλιότερα λαϊκά αλλά και τραγούδια του Βαγγέλη Παπάζογλου, του Μάρκου Βαμβακάρη, του Ανέστου Δελιά, του Γιώργου Μπάτη, του Γιοβάν Τσαούς αλλά και του …Νίκου Γούναρη, για να τα τραγουδήσουν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Είναι η εποχή της αναθέρμανσης του ρεμπέτικου τραγουδιού αμέσως μετά την μεταπολίτευση. Έχουν μόλις εκδοθεί οι πρώτοι μεγάλοι δίσκοι με μεταγραφές ηχογραφήσεων της εποχής του γραμμοφώνου ( «Ρεμπέτικη Ιστορία» ) αλλά και τα «50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι» με τον Γιώργο Νταλάρα και «Τα μπλέ παράθυρα», ο πρώτος δίσκος της πρώτης «Ρεμπέτικης Κομπανίας». Η Βίκυ Μοσχολιού συνεργάζεται στις μπουάτ της Πλάκας με κάποιους από τους εναπομείναντες της παλιάς γενιάς ( Μπαγιαντέρας, Καλφόπουλος ) και ο Καλδάρας για μια και μοναδική φορά, με κορυφαίους μουσικούς της εποχής εκείνης, βρίσκεται να διαχειρίζεται ένα τέτοιο υλικό. Συνολικά ο δίσκος δεν ακούστηκε ιδιαίτερα τότε, ωστόσο κάποια από τα τραγούδια πέρασαν στα ακούσματα νεωτέρων με αυτό τους το άκουσμα ( «Όσοι γινούν πρωθυπουργοί», «Βάλε με στην αγκαλιά σου» ) κι άλλα πάλι περίμεναν άλλες εκτελέσεις για να ακουστούν στα νεώτερα χρόνια ( «Η Ελένη η ζωντοχήρα», «Ο Μανώλης» ). Ακούγοντας τον τρόπο που ο Καλδάρας διαχειρίστηκε και η Μοσχολιού με τον Μητσιά τραγούδησαν αυτό το υλικό στα 1975, μέσα από κείμενα της εποχής, μελετάμε παράλληλα τις γνώσεις και τις αντιλήψεις εκείνης της εποχής γύρω από το ρεμπέτικο και τις αλλαγές που ήρθαν στις επόμενες δεκαετίες.

ΣΗΜ : Η εκπομπή συμπληρώνεται από ένα και μόνο τραγούδι της μικρασιάτικης παράδοσης που στα χρόνια του ’60 βρέθηκε να τραγουδά σ’ ένα μικρό δίσκο, σε μια από τις ελάχιστες εμφανίσεις του ως τραγουδιστής, ο ίδιος ο Απόστολος Καλδάρας.  Αυτό που μάθαμε οι περισσότεροι από τους νεώτερους ως  «Έμαθα πως είσαι μάγκας» και θέλουμε πολύ χρόνο και χώρο για να μεταφέρουμε έστω και μόνο την δισκογραφική ιστορία του.  

σχετικα ondemand