Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Για τον Αντώνη Καλογιάννη | 10.02.2023

Παρασκευή  10 Φεβρουαρίου 2023 , 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δυο χρόνια που έχει φύγει από τη ζωή ο Αντώνης Καλογιάννης. Η δισκογραφική του δραστηριότητα ωστόσο, είχε σταματήσει από τα 1997. Εμφανιζόταν βέβαια μέχρι λίγο πριν το τέλος, σε μικρότερους κυρίως χώρους ή σε κάποιες τιμητικές συναυλίες. Έχουν όμως περάσει πια 26 χρόνια από την ενεργή παρουσία του στην δισκογραφία, Ποια είναι η εικόνα που έχουν για τον Αντώνη Καλογιάννη όσοι τον έμαθαν από τις ηχογραφήσεις του και μόνον; Και πως τον θυμούνται, όσοι έζησαν τη διαδρομή του. Διαφορετικές εποχές και διαφορετικές επιλογές. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στη δικτατορία βασικός ερμηνευτής του Μίκη Θεοδωράκη. «Τα λαϊκά», «Τραγούδια του Αντρέα», «Επιφάνεια Αβέρωφ»…  Μετά την μεταπολίτευση, με τον Αργύρη Κουνάδη, τον Ηλία Ανδριόπουλο αλλά και με τα τραγούδια του Ζώρζ Μουστακί. Και στα χρόνια του ’80, στα μεγάλα κοσμικά κέντρα της εποχής, με τραγούδια του Σπύρου Παπαβασιλείου, του Μάριου Τόκα και κάποιων ακόμη. Ποιες από αυτές τις εποχές, ποιες από αυτές τις επιλογές «αντέχουν» σήμερα περισσότερο στα ακούσματα και στις ευαισθησίες μας; Η εκπομπή δεν απαντά στο ερώτημα. Απλά, το θέτει μέσα από τις επιλογές της και μέσα από αποσπάσματα από συζητήσεις μαζί του, στα νεώτερα χρόνια.

 Πάντα, με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

ΥΓ : Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι μια στιγμή από το πέρασμα του Αντώνη Καλογιάννη στα στούντιο της ΕΡΑ, για μια αυτοβιογραφική καταγραφή, στην εκπομπή «Πρέπει να ξέρεις μηχανή». 6 Νοεμβρίου 2007. Ο Καλογιάννης με την κιθάρα στα χέρια και ο φίλος του κιθαρίστας Γιάννης Μπέκας, συζητάμε για το ποιο τραγούδι θα πούνε ζωντανά, λίγο πριν τελειώσουμε. Διάλεξαν το «Να μ’ αγαπάς» του Ανδρέα Θωμόπουλου που έχει πρωτοπεί ο Παύλος Σιδηρόπουλος : «Σού γράφω πάλι από ανάγκη / ή ώρα πέντε το πρωί…».

σχετικα ondemand