Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

60 παρά ένα χρόνια!  Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει Μίκη Θεοδωράκη | 27.01.2023

Παρασκευή  27 Ιανουαρίου 2023, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Μικρή αναφορά και επιλογές από μια συνεργασία που μετράει 60 – παρά ένα – χρόνια! Τον Οκτώβριο του 1964 – 17 χρονών – η Μαρία Φαραντούρη ηχογράφησε το πρώτο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη, το «Ματωμένο φεγγάρι». Η εκπομπή ξεκινάει με αποσπάσματα από την πρώτη της συνέντευξη, στον «Ταχυδρόμο» του 1966 και στην Ολυμπία Καράγιωργα. Και φτάνει μέχρι την «Οδύσσεια», τον τελευταίο κύκλο τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη με στίχους του Κώστα Καρτελιά. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μετρήσαμε 18 κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη που έχουν για μόνη ή για βασική ερμηνεύτρια την Μαρία Φαραντούρη. Κι είναι κι άλλοι που η συμμετοχή της ανάμεσα σε άλλους ερμηνευτές, είναι μικρότερη. Όπως υπάρχουν και πολλοί δίσκοι, που η ίδια έχει τραγουδήσει ολόκληρα ή αποσπάσματα από άλλα έργα ή τραγούδια του… Με όλο αυτό το υλικό, είναι δύσκολο να διαλέξουμε τραγούδια για μια ώρα, τραγούδια αντιπροσωπευτικά από το σύνολο της συνεργασίας τους. Είναι περισσότερο μια επιλογή προσωπική και μια επιλογή της στιγμής.

 Το «Άνοιξε λίγο το παράθυρο» από τον «Όμηρο»  του ’60 και  το «Μιλώ» του Μανώλη Αναγνωστάκη, από τις μελοποιήσεις του Θεοδωράκη στη Ζάτουνα της Αρκαδίας στα χρόνια της δικτατορίας. Ο «Επιζών» του Τάκη Σινόπουλου από την ίδια εποχή αλλά και μελοποιήσεις του Καρυωτάκη, όπως ηχογραφήθηκαν στη Γερμανία στα 1998. Το «Ρομανσέρο Χιτάνο» του Λόρκα στην απόδοση με τον Τζών Γουίλιαμς στην κιθάρα  αλλά και η δική της εκτέλεση στο «Κάποτε θα ΄ρθουν να σου πουν» με ενορχήστρωση του Γιάννη Σπάθα, στις «Σερενάτες».  Κι ανάμεσα, αποσπάσματα από μια νεώτερη συζήτησή μας : ” Από τη στιγμή που σε κατηγοριοποιούν – ας πούμε, Θεοδωράκης ίσον κάτι …ξεπερασμένο “πολιτικό”, της δικτατορίας – τα πράγματα γίνονται δύσκολα στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή, τους “βγαίνω” με κάτι καινούργιο, λίγο περίεργο; Ξαφνιάζονται ίσως… Αλλά δε μένει κάποιος εκεί… Η κοινωνία αλλάζει . Τίποτα δεν μένει σταθερό. Το ξέρουμε αυτό… Και πάντα, πρέπει να βγαίνουν νέοι. Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο είναι το να με βάζουν στα ραδιόφωνα μόνο σε επετείους! Αυτό συμβαίνει εδώ. Είναι κρίμα… “.

Με αφορμή την συναυλία της με τον «γνωστό και άγνωστο Θεοδωράκη» αυτές τις μέρες στο Μέγαρο.  Και πάντα, με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

Η φωτογραφία της ανάρτησης, από εκπομπή με την Μαρία Φαραντούρη στο Δεύτερο Πρόγραμμα. 6 Δεκεμβρίου 2011.

σχετικα ondemand