Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια : Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Γιάννη Μαρκόπουλο | 22.09.2022

«Παραπονεμένα λόγια έχουν τα τραγούδια μας…»

Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Γιάννη Μαρκόπουλο

Πέμπτη 22/9, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και την εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Δεν ήμουν στην συναυλία φέτος. Το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου είναι ευρύτερο και με αφετηρία το χρόνο και με βάση το συναίσθημα. Μέσα σ’ όλα, είπα να ακούσω την ενότητα της δισκογραφικής συνεργασίας με τον Γιώργο Νταλάρα. Πέρα από τα «Παραπονεμένα λόγια», δεν τα ακούμε συχνά πια. Είπα να τα ακούσουμε παρέα…

Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει για πρώτη φορά Γιάννη Μαρκόπουλο στη δισκογραφία στα 1973. Σ’ ένα δισκάκι που …δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Το «1922» από το «Χρονικό» ( «Στους χρόνους της καταστροφής» ) και τα «Ζαβαρακατρανέμια». Στα 1974, καταγράφεται στα «Τραγούδια της φωτιάς» του Νίκου Κούνδουρου να τραγουδάει τα «Ζαβαρακατρανέμια» στην μεταπολιτευτική συναυλία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

1978-79 : «Σεργιάνι στον κόσμο». Πρώτα η κοινή παράσταση στη «Διαγώνιο» στην Πλάκα και το επόμενο καλοκαίρι ο δίσκος. Τα «Παραπονεμένα λόγια» του Μάνου Ελευθερίου, ο «Κύκλος της Μακεδονίας» του Πάνου Θεοδωρίδη. « Όλα μοιάζουν μαγικά».

1985 : «Ρεπορτάζ» με στίχους Αντώνη Ανδρικάκη.

2015 : «Εντεύθεν» : «Η λυπημένη» του Σεφέρη – ηχογραφείται και κυκλοφορεί για πρώτη φορά ένα ποίημα που ο Μαρκόπουλος είχε αρχίσει να μελοποιεί στα νεανικά του χρόνια και υπάρχει ηχογραφημένη για το ραδιόφωνο με την Μαρία Φαραντούρη του …1965! Και βεβαίως, «Ότι αλλάζει, να τ’ αντέξεις»…

Οι επιλογές της εκπομπής ξεκίνησαν με τη φιλοδοξία να ακούσουμε όσα αντέχουν ακόμα στα ακούσματά μας, σε όσους τα ζήσαμε. Αλλά και να τα γνωρίσουν κάποιοι που δεν έχουν συχνά και εύκολα ανάλογες ευκαιρίες. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ1: Αντιγράφω και – σε γενικά πλαίσια – προσυπογράφω την αναφορά του Σταμάτη Κραουνάκη. Συγκινήθηκα που είδα τον Μαρκόπουλο με το μπαστουνάκι του να χαιρετάει στο Ηρώδειο.Τον θεωρώ μεγάλο Έλληνα συνθέτη.Άκρως ιδιαίτερο Έλληνα ρόκερ. Ήχος σπάνιος. Πρωτοπορία.Αυτός έφερε τον Ξυλούρη στην Αθήνα.«Ριζίτικα».«Χρονικό».«Ιθαγένεια».«Στράτης Θαλασσινός» ….αριστουργήματα. Αυτόν αντέγραψαν πολλοί μέχρι των ημερών μας. Συνιστώ σε όσους αγνοούν ν’ ακούσουν το «Χρονικό», τη «Θητεία» και το «Οροπέδιο».Μακράν.»

ΥΓ2: Η φωτογραφία είναι του Αλέξη Σοφιανόπουλου, από την έκδοση του δίσκου «Σεργιάνι στον κόσμο». Τη διαμόρφωσε για μας, ο Πέτρος Παράσχης.

σχετικα ondemand