Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Τα πρώτα λόγια» στα 100 χρόνια από την καταστροφή | 20.09.2022

«…σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι, στο ντουνιά δεν έχει γίνει!»

Τρίτη 20/9, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

Σκέψεις και συναισθήματα. Ακούσματα και διαβάσματα. Με αφορμή συναυλίες και παραστάσεις των ημερών, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Κι ένα μουσικό οδοιπορικό στο οποίο έχουν θέση η «Μικρά Ασία» των Καλδάρα – Πυθαγόρα, ο «Άγιος Φεβρουάριος» των Μούτση – Ελευθερίου, «της Σμύρνης το γιαγκίνι» με τον Κώστα Ρούκουνα και το «Προσφυγάκι»  με την Αγγέλα Παπάζογλου, «Το Αιβαλί η πατρίδα μου» του Φώτη Κόντογλου, η «Πατρίδα» και ο «Τιμονιέρης» του Αλκίνοου Ιωαννίδη και η «Γιαγιάκα» του Νίκου Παπάζογλου, το «Σμυρναίικο μινόρε» στην Αμερική του 1919,  η Ρόζα Εσκενάζυ, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου και η Γλυκερία, ο ήχος της Σμυρνέικης Εστουδιαντίνας των αρχών του 20ου αιώνα, η Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας Βόλου και το «Φως» του Ανδρέα Κατσιγιάννη από την παράσταση και την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση. «Να θυμάσαι μην ξεχνάς..».

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Στις φωτογραφίες, μακρινές εικόνες από την συναυλία του Γιώργου Νταλάρα και της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου στην προβλήτα του Μικρολίμανου στον Πειραιά, το σκηνικό από την παράσταση «Το Αιβαλί η πατρίδα μου» από το βιβλίο του Φώτη Κόντογλου με την Χάρις Αλεξίου και την Ολια Λαζαρίδου στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης από τη συναυλία του χθες το βράδυ στο Κατράκειο : « Ο ένας παππούς απ’ τη Σμύρνη/ στη Δράμα πρóσφυγας πήγε, να βρει βουλγάρικη σφαίρα/ κι ο άλλος, Κύπριος φυγάς,  στο μαύρο τóτε Λονδίνο». Αλλά « Μη λες πολλά, μη θες πολλά, μην κάνεις το δικό σου / μην πας ψηλά, μη θες πολλά, μείνε στο μερτικό σου / Μείνε στο μαύρο σου κενό, στη γκρίζα σου την πόλη / μην έχεις μνήμη, μη ρωτάς, κάνε όπως κάνουν όλοι».

σχετικα ondemand