Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια – Τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα| 14.07.2022

«Εβίβα ρεμπέτες, εβίβα παιδιά!»

Τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα που ταξίδεψαν στα χρόνια…

Πέμπτη 14 Ιουλίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

«Το τραγούδι που δεν το λένε οι νεώτεροι τραγουδιστές, είναι καταδικασμένο να πεθάνει» πίστευε ο ίδιος ο Καλδάρας. Και είναι κάτι που επέβαλλε στα χρόνια του, ηχογραφώντας κάποια τραγούδια του με τρείς γενιές τραγουδιστών. Από τη Χασκίλ, τον Τσαουσάκη και τον Στράτο Παγιουμτζή στον Μπιθικώτση, την Πόλυ Πάνου, τη Λύδια και τη Μοσχολιού κι από εκεί στον Νταλάρα, την Αλεξίου και τη Γλυκερία. Είναι πολλά τα τραγούδια του όμως που ξανατραγουδήθηκαν χωρίς την συμμετοχή του εκείνα τα χρόνια αλλά και στα χρόνια που εκείνος λείπει. Από το «Τώρα κλαίς» στον «Ορφέα» του Γιώργου Νταλάρα, στο «Όποια και να σαι» με την Χαρούλα Αλεξίου στο «Σείριο» του Μάνου Χατζιδάκι κι από εκεί στις επιλογές της Ελένης Τσαλιγοπούλου, από τα χρόνια του ’90 μέχρι και τις μέρες μας… Στη σημερινή εκπομπή ξεκινά ένα ταξίδι στο …ταξίδι αυτών των τραγουδιών στο χρόνο.

Συνεχίζοντας, τις σκόρπιες αναφορές στον Απόστολο Καλδάρα, 100 χρόνια από τη γέννησή του, ύστερα από δυό εκπομπές με τραγούδια που ακούστηκαν λιγώτερο, μια αναφορά στα τραγούδια που ταξίδεψαν στα χρόνια γνωρίζοντας πολλές εκτελέσεις, με διάφορες αφορμές και επιδόσεις, καμμιά φορά και με διαφορετικό ήχο, ρυθμό και όργανα. Από το «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι» με τον Μπιθικώτση και το «Φέρτε μια κούπα με κρασί» με την Πόλυ Πάνου, στο «Γυάλινο κόσμο» με τον Στέλιο Καζαντζίδη, στο «Σ ένα βράχο φαγωμένο» με την Αλεξίου, στο «Μην περιμένεις πια» με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και στις «Αλλοτινές μου εποχές» με τον Σωκράτη Μάλαμα. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ : Στη φωτογραφία της ανάρτησης οι αρχικοί στίχοι του «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» του Απόστολου Καλδάρα γραμμένοι από το χέρι του, όπως υπάρχουν στα «Τεκμήρια» των «Ρεμπέτικων τραγουδιών» του Ηλία Πετρόπουλου.

σχετικα ondemand