Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – «Η μελαγχολία του Γιώργου Ζαμπέτα – Ο «Τζακ ο’ Χάρα» και άλλες ιστορίες»

Πέμπτη 17 Μαρτίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

Επειδή ο Ζαμπέτας ήταν πάντα ένας Ιανός του τραγουδιού. Εκεί που έβγαινε μπροστά ο σαρκασμός, το χιούμορ ακόμα και ο κανιβαλισμός, καραδοκούσε η μελαγχολία και η πίκρα – καμιά φορά και στα …ίδια τραγούδια!

Έτσι, μετά από μια εκπομπή που αφετηρία της ήταν ο «Αραψ», το «Ζούλα σε μια βάρκα» ως …τουίστ και τα «οαααααα» των μεγάλων τραγουδιστών της «Κολούμπια» του ’60, είπαμε να κάνουμε για λίγο μια στάση και στην άλλη του πλευρά. Με αφετηρία εδώ, τα έξι τραγούδια που έγραψε πάνω σε στίχους του Θεοδόση Αθα. Με πρώτο τον «Τζακ ο’ Χάρα» – που όταν βγήκε, αρχές του ’70, πέρασε απαρατήρητος αλλά στα νεότερα χρόνια έγραψε μια άλλη ιστορία. «Υπέροχα, συγκλονιστικά τραγούδια!» τα έβλεπε ο ίδιος, έστω κι αν «Αυτοί οι στίχοι είναι πολύ στενάχωροι, πολλοί θλιβεροί, όλο για το χάρο μιλάνε. Ενώ αλλού, ξέροντας ότι «οι περισσότεροι ακούγοντας το όνομα Ζαμπέτας, τους έρχεται στο μυαλό ο χαβαλές κι οι πλάκες», τους καλούσε «να κάτσουνε και να σκεφτούνε και ν’ ακούσουνε λίγο τον τρόπο που τα λέω όλα αυτά».

Διαλέγουμε λοιπόν από αυτά αλλά και άλλα ανάλογα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα. Και παράλληλα, ανατρέχουμε σε αφηγήσεις των στιχουργών του (Δημήτρης Χριστοδούλου, Αλέκος Καγιάντας, Φώντας Φιλέρης, Νίκος Μπακογιάννης) για το πώς γράφτηκαν. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ: Στη φωτογραφία, ο Γιώργος Ζαμπέτας καλεσμένος του Θεοδόση Αθα, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης το 1971. Η φωτογραφία, από το βιβλίο «Γιώργος Ζαμπέτας – Βίος και πολιτεία» ( Επιμέλεια : Ιωάννα Κλειάσιου). Από τις αφηγήσεις του Ζαμπέτα που καταγράφονται εδώ κι από κατοπινά άρθρα του Βαγγέλη Αρναουτάκη και του Φώντα Τρούσα, μάθαμε περισσότερα για τον δημιουργό του «Τζακ ο’Χάρα».

σχετικα ondemand