Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – «Αρμενάκι είμαι κυρά μου, πάρε με…» Η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Υστερόγραφο αντί προλόγου: Η επιλογή για την μετάδοση της εκπομπής αυτή τη μέρα, έχει να κάνει με τις μουσικές συζητήσεις που κάναμε πάντα με το Νίκο Αιβαλή, όντας δύο άνθρωποι με τελείως διαφορετικές μουσικές αφετηρίες. Ο Νίκος άκουγε πάντα με ξεχωριστό ενδιαφέρον, ιστορίες από μουσικούς κόσμους που δεν ήταν οι δικοί του. Πολλές φορές προκαλούσε κιόλας για ανάλογες αφηγήσεις. Κάτι που αντίστροφα συνέβαινε και σε μένα, με τις δικές του αφηγήσεις από τα βιώματά του από τους δικούς του μουσικούς κόσμους. Προκειμένου να περιοριστώ σε αμήχανους συνειρμούς για την απουσία του, διάλεξα να ακουστεί αυτή τη μέρα μια φωνή κι ένα υλικό που σαφώς θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο και να ζωντανέψει οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ μας.

Δευτέρα 14 Μαρτίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
«Αρμενάκι είμαι κυρά μου, πάρε με», «Αμοργιανό συρτό», «Γυαλίτικες μαντινάδες», «Όλα τα πάντα αλλάξανε», «Από τα γλυκά σου μάτια», «Γειά σου Απεράθου, γειά σου», «Πλαγιάζω για να κοιμηθώ»: «Τραγούδια της Νάξου», όπως ηχογραφήθηκαν  τον Απρίλιο του 1957 και τον  Φεβρουάριο του 1958, για την Ελληνική Ραδιοφωνία της εποχής. Με τον Μιχάλη Κονιτόπουλο και τον Μανώλη Φακίνο στο βιολί, με τον Δημήτρη Φυρογένη στο λαούτο.

Τα περισσότερα απ’ αυτά τα τραγούδια, ηχογραφήθηκαν πολλές φορές τα κατοπινά χρόνια. Και για την δισκογραφία και από λογής συγκροτήματα και φωνές και με διαφορετικούς τρόπους. Στην εκπομπή, ξανακούμε κάποιες από τις πιο παλιές τους ραδιοφωνικές εγγραφές… Χαρακτηριστικά δείγματα του τρόπου που έπαιζαν τότε οι μουσικοί αλλά και του τρόπου με τον οποίο η ραδιοφωνία κατέγραφε αυτό το υλικό – σε μια εποχή που οι δίσκοι δεν ήταν ακόμη είδος ευρείας κατανάλωσης. Μάλιστα, ακόμα νωρίτερα, πολλά απ’ αυτά τα παιξίματα γίνονταν απ ευθείας και δεν καταγράφονταν βέβαια.

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη θυμάται ότι οι δικές της ηχογραφήσεις ξεκινούν στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ακούμε κάποιες από  τις πρώτες της ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και παράλληλα διαβάζουμε κάποιες σχετικές μαρτυρίες της από μια συνομιλία μας  το 1997. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

Σημείωση: Οι ηχογραφήσεις είναι από τις πρώτες της Ειρήνης Κονιτοπούλου. Η φωτογραφία της ανάρτησης όμως είναι από την πιο πρόσφατη παρουσία της στα στούντιο της Ε.ΡΑ. Ήταν στις 10 Απριλίου του 2008,όταν ηχογραφήσαμε παρέα μια σειρά εκπομπών με επιλογές από ηχογραφήσεις της και για το ραδιόφωνο και για την δισκογραφία. Μαζί μας, η κόρη της και ξεχωριστή ερμηνεύτρια της επόμενης γενιάς, η Ελένη Λεγάκη.

σχετικα ondemand