Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – «Κυρ διευθυντά των δίσκων, έχω ένα νταλκά βαρύ…». Ο Νίκος Παπάζογλου με στίχους του Μανώλη Ρασούλη

Τρίτη 8 Mαρτίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

O Νίκος Παπάζογλου ηχογράφησε μέσα σε 13 χρόνια, 22 τραγούδια με στίχους του Μανώλη Ρασούλη. «Γυφτιά», «Δήθεν» – όσα ακούστηκαν αλλά και όσο δεν ακούστηκαν τόσο από τις δύο ολοκληρωμένες δουλειές τους με τον Νίκο Ξυδάκη. Και μετά, «Ρωγμή του χρόνου», «Υδροχόος», «Ένα κι ένα», «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ». Είναι μια συνεργασία θεμελιακή για την πορεία του τραγουδιού. Γι’ αυτό και επανερχόμαστε συχνά σ’ αυτήν. Έχουμε αναζητήσει όσο γινόταν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως τις αφηγούνται όλες οι πλευρές αλλά και πάντα ψάχνουμε αφορμές για να ακούμε τα τραγούδια της.

Όταν κυκλοφορεί η «Εκδίκηση της γυφτιάς», ο Μανώλης Ρασούλης είναι 33 χρόνων, ο Νίκος Παπάζογλου 30 και ο Νίκος Ξυδάκης 26. Αφετηρία της κοινής τους πορείας οι «Αχαρνείς» του Διονύση Σαββόπουλου – τότε αρχίζουν τη συνεργασία τους Ξυδάκης και Ρασούλης στην αρχή σε διαφορετική κατεύθυνση αλλά γρήγορα επιδιώκουν να γράψουν τραγούδια «αγαπητικά» – ίσως και έχοντας στο νού τους τον «Λαϊκό τραγουδιστή» του Σαββόπουλου ή ακόμη και τον Μιχάλη Μενιδιάτη, ως ερμηνευτή. Στην παρέα, θα προστεθεί κάποια στιγμή ο Νίκος Παπάζογλου – ως νέος άνθρωπος της ίδιας γενιάς που έφερε κι ένα άλλο άκουσμα. Επιπλέον έχει το χάρισμα του τραγουδιστή αλλά και τις γνώσεις, την τεχνική υποδομή για την ηχογράφηση του υλικού. Θα γίνουν οι δυό δίσκοι και μετά, ο καθένας θα πάρει το δρόμο του. Ωστόσο, ανά δύο, συνεργάστηκαν ξανά ή έστω βγήκαν αργότερα κάποια τραγούδια που είχαν γράψει την περίοδο της κοινής τους πορείας. Ως τα 1991.

Στην εκπομπή ακούμε γνωστά και λιγώτερο γνωστά τραγούδια αυτής της διαδρομής αλλά και αφηγήσεις που έχουν να κάνουν με την δημιουργία και την πορεία τους. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ: Διάλεξα τη φωτογραφία της ανάρτησης με τη διάθεση να δούμε τους πρωταγωνιστές της στην αφετηρία. Είναι από την συνέντευξη τύπου που σήμανε την έναρξη της συνεργασίας, την έκδοση της «Εκδίκησης της γυφτιάς». Και βεβαίως μαζί τους είναι ο Νίκος Ξυδάκης και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

σχετικα ondemand