Στα ερωτηματικά που προκαλεί η μεγάλη συχνότητα σεισμικών δονήσεων στην περιοχή του Αγίου Όρους αναφέρθηκε η Διδάκτωρ Σεισμολογίας ΑΠΘ – Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Δέσποινα Κεμεντζετζίδου, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Στο Άγιον Όρος είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις το τελευταίο 48ωρο μεγέθους 4,1 Ρίχτερ με το επίκεντρο να βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τις Καρυές του Αγίου Όρους και το εστιακό βάθος ήταν στα 14,1 χιλιόμετρα. Η δεύτερη σεισμική δόνηση, 4,2 Ρίχτερ, σημειώθηκε σχεδόν στην ίδια περιοχή. Το επίκεντρο ήταν 11 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Ουρανούπολης, σε εστιακό βάθος 15 χιλιομέτρων. Στην ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες 48 ώρες έχουν σημειωθεί πάνω από 10 μικρής έντασης σεισμοί», επισήμανε η κα. Κεμεντζετζίδου.
Και πρόσθεσε: «Από τις 19 Ιουλίου ξεκίνησε αυτή ακολουθία μικρών σεισμών στην εν λόγω περιοχή, την οποία παρακολουθούμε. Ιστορικά ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει δώσει αυτή η περιοχή είναι το 1979, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ. Βορειότερα υπάρχει το ρήγμα του Στρατωνίου που απέχει όμως στα 30 χιλ. και δεν σχετίζεται με τη συγκεκριμένη περιοχή, που είχε δώσει ιστορικά το σεισμό του 1932, μεγέθους 7,1 Ρίχτερ».