0:00
0:00 LIVE

Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ | “Το Δέντρο”

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

-ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ;

Νέα πρωτότυπα κάλαντα και ιστορίες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων από νέους συνθέτες και ερμηνευτές σε ειδική ενορχήστρωση για την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Καλικάντζαροι, περιστέρια, ρόδια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, λιχουδιές, αγιοβασίληδες ζωντανεύουν μέσα από τα τραγούδια και διηγούνται με τον δικό τους τρόπο απολαυστικές ιστορίες και μυστικά των γιορτών.
Τα τραγούδια είναι ανάθεση του Ελληνικού Σχεδίου και περιλαμβάνονταν στην ομώνυμη παράσταση που δόθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος τον Δεκέμβριο του 2017.

Το Δέντρο
Μουσική – Στίχοι: Γιώργος Χατζηπιερής
Ερμηνεία: Φένια Χρήστου, Γιάννης Βρυζάκης, Χορωδία Παντείου Πανεπιστημίου.
Συμμετείχαν οι χορωδοί: Κωνσταντίνος Αναγνώστου, Γιώτα Ανδρουτσοπούλου, Ρήγας Διονυσόπουλος, Πηνελόπη Καρολίδη, Έφη Κορνελάτου, Μαρία Στεφανία Κουρίδου, Μαντώ Μάντζιου, Ευδοξία Μπανανή, Βασιλική Ντεβέ, Ναταλία Ρουτσολιά, Θανάσης Σαντατσόγλου.  

Διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Δραμουντάνης

Ηχοληψία – μίξη: Κώστας Γιαννακόπουλος
Ενορχήστρωση: Αχιλλέας Γουάστωρ
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Γιώργος Χατζηπιερής: Άρχισα να γράφω τραγούδια από 11 ετών. Δεν ήξερα κάποιο όργανο. Σκεφτόμουν τις μελωδίες στο μυαλό μου και τις έντυνα με στίχους για να μην τις ξεχνώ. Στη φιλαρμονική του σχολείου έπαιζα κλαρίνο και αργότερα άρχισα να παίζω ερασιτεχνικά κιθάρα. Συνέχισα να γράφω τραγούδια και τα μοιραζόμουν με παρέες χωρίς να έχω σκοπό να τα πάω παρακάτω. Στα τέλη της δεκαετίας του 80, γνώρισα τον Νίκο Παπάζογλου και τον τότε κιθαρίστα του, Σωκράτη μάλαμα.  Άκουσαν τα τραγούδια μου και με προέτρεψαν να τα δισκογραφήσω.  Έτσι γεννήθηκε το 1993 «η μικρή γαλέρα», ο πρώτος προσωπικός μου δίσκος σε στίχους, μουσική και ερμηνεία δική μου.  Ένα από τα τραγούδια ήταν μελοποίηση του ποιήματος του ποιητή Διονύση Καψάλη «Εν των μνησθείναι». η παραγωγή έγινε από τον Νίκο Παπάζογλου στο στούντιο αγροτικόν στη Θεσσαλονίκη.    ακολούθησε το 1995 ο δίσκος «Θαμώνες – 12 τραγούδια από τη Λευκωσία», όπου οργάνωσα την παραγωγή για 12 νέους καλλιτέχνες από τη λευκωσία.  ο δίσκος αυτός ήταν μια καταγραφή μιας εποχής με επίκεντρο το καφενείο «Έπεα Πτερόεντα» του Σίμη Σιουκιούρογλου.  Αυτή η παρεϊστικη ατμόσφαιρα και η φρεσκάδα στις ιδέες και στην έκφραση, έκαναν τους Θαμώνες έναν ξεχωριστό δίσκο που είχε πολύ μεγάλη απήχηση σε όλο τον Ελληνικό χώρο.  το 2000 ηχογράφησα τον δίσκο «αν είναι μπλε θα ταξιδέψω» σε στίχους και μουσική δική μου και με τραγουδιστές τον Γιώργο Βλάμη και την Ελένη Κωνσταντίνου.  Δώδεκα τραγούδια με ενορχηστρωτές τους Κλέωνα Αντωνίου και γιάννη γρηγορίου. το 2005 κυκλοφόρησα τον δίσκο «ο τεμπέλης Δράκος και άλλες Ιστορίες» με τη συμμετοχή πολύ γνωστών Κύπριων και Ελλαδιτών τραγουδιστών και με ενορχηστρωτή τον Μάριο Τακούσιη.   Έγραψα στίχους και μουσική στα 14 τραγούδια του δίσκου εκτός από το «Καρυδότσουφλο» που ήταν μελοποίηση στίχων του Διονύση Καψάλη. το 2009 κυκλοφόρησα τον δίσκο «η Επιστροφή του τεμπέλη Δράκου» πάλι με συμμετοχές γνωστών τραγουδιστών και με ενορχηστρωτή τον Μάριο Τακούση ο οποίος έγραψε και τη μουσική στο «Άσπρο γουρουνάκι».  τον Δεκέμβρη του 2015 κυκλοφόρησα τον δίσκο « τα ταξίδια του τεμπέλη Δράκου» σε στίχους και μουσική δική μου με τους σταθερους πλέον συντελεστές, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη μάλαμα, Φοίβο Δεληβοριά, Ελένη τσαλιγοπούλου, ςοφία Παπάζογλου, Δώρο Δημοσθένους, Απόστολο Ρίζο, Λιζέτα Καλημέρη, Μαριαστέλα Τζανουδάκη και με την έκτακτη συμμετοχή του Κυπριακού συγκροτήματος Monsiur Doumani.   Σε όλους τους πιο πάνω δίσκους είχα όλη την ευθύνη παραγωγής και επιμέλειας.    Κατά καιρούς, οργάνωσα συναυλίες και παρουσιάσεις καλλιτεχνών όπως για παράδειγμα του Νίκου Παπάζογλου σε Λευκωσία, Κούριο και Λάρνακα, του Αλκίνοου Ιωαννίδη και της Δόμνας Σαμίου.  Επίσης  έγραψα μουσική για θέατρο, επιμελήθηκα για πολλά χρόνια τη μουσική στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις «Ποίηση με Πανσέληνο» του περιοδικού ακτή και είχα διάφορες άλλες δραστηριότητες στον τομέα της μουσικής.

Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ

Διευθυντής Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ
Μιχάλης Δημητρακάκος

Επικοινωνία
music_ensembles@ert.gr
210 60926096

Τμήμα Παραγωγής
Προϊσταμένη τμήματος παραγωγής
Μαρία Κοπανά

Διευθυντές Παραγωγής
Γιάννα Κοτοπούλη
Σωτηρία Σβόλη
Δημήτρης Βεργίνης
Γιάννης Βρυζάκης
Βασίλης Δραμουντάνης

Υπεύθυνος Φροντιστηρίου
Θανάσης Μπλίκας

Φροντιστές
Κώστας Καραμούκος
Δημήτρης Μαρούλης
Βαγγέλης Σαγρής

Αντιγραφείς
Χαρά Βλάχου
Ευδοξία Υψηλάντη

Ενορχηστρωτής
Αχιλλέας Γουάστωρ

Μουσική Σύμβουλος
Χριστίνα Σιώρου

Τμήμα Ηχοληψίας
Προϊστάμενος τμήματος Ηχοληψίας
Μιχάλης Συγλέτος

Ηχολήπτες
Κώστας Γιαννακόπουλος
Νίκος Θεοδωρακόπουλος
Διονύσης Λυμπέρης
Βασίλης Χανιώτης