Ναι μεν, Αλλά… Ευαγγελία Μπαλτατζή
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Η Κατερίνα Μάτσα στο Πρώτο Πρόγραμμα | 06.03.2024

Την ίδια ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του σχολικού εκφοβισμού και συμπίπτει με την αυστηροποίηση των ποινών ανήλικης βίας, το Πρώτο Πρόγραμμα, η εκπομπή “Ναι μεν αλλά” και η Ευαγγελία Μπαλτατζή, φιλοξενούν την Ψυχίατρο Κατερίνα Μάτσα, Διεθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης “18 άνω” στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Αθήνας, υπέρμαχο των ανοιχτών δομών ψυχικής υγείας και καταπολέμησης των εξαρτήσεων από ουσίες, τζόγο, διαδίκτυο.

Οπως λέει, χρειάζεται να δούμε τη βία μέσα στην κοινωνία όπου καλλιεργείται πολύ ο ατομικισμός κι επομένως μια τέτοια κοινωνία είναι πάρα πολύ ευάλωτη και αποτυπώνεται στον ψυχισμό των παιδιών. Μεγαλώνουν μπροστά σε μια οθόνη και έτσι δεν κοινωνικοποιούνται. Είναι τρομερό να αναζητούμε τα αίτια στα παιδιά, ούτε να ενοχοποιούμε τους γονείς αντί να ψάχνουμε αίτια στις πράξεις τους. Δεν ασχολούνται γιατί τρέχουν για όλα τα άλλα ή τους έχει συνθλίψει η κρίση ή έχουν υιοθετήσει κοινωνικά πρότυπα καταναλωτισμού, κυριαρχίας πάνω στους άλλους. Δεν συνειδητοποιούν τα αίτια.

Η βία κρύβει φόβο και θα καταφύγουν και σε εξαρτήσεις ουσιών, τζόγου, ίντερνετ. Τα παιδιά, όπως λέει, βρίσκουν ό,τι θέλουν παντού και θα δοκιμάσουν τα πάντα και πια σε εξευτελιστικές τιμές. Κάθε εξάρτηση είναι τρόπος ζωής. Είναι η ευκολη φυγή από τον εαυτό και η ψευδαίσθηση ότι είναι παντοδύναμοι, ότι πολεμούν το σύστημα, την οικογένεια. Όμως η άλλη πλευρά είναι η απόλυτη εξαθλίωση, η χειρότερη μορφή δουλείας.

Εχοντας δεκαετίες στον χώρο των εξαρτήσεων, η κ Μάτσα είναι κατηγορηματική για το τι θα επιφέρει η μεταφορά του καζίνο από την Πάρνηθα στο Μάρουσι, απόψε που θα συμμετάσχει σε σχετική εκδήλωση στον Δήμο, καθώς έτσι νομιμοποιεί στα μάτια των παιδιών τον τζόγο, τον τρόπο ζωής από αυτόν, την εξάρτηση από αυτόν, το να στραφούν στον τζόγο. Όποιος τα έχει στα πόδια του, θα πάει να παίξει. Περνά το μήνυμα ότι δεν είναι κάτι κακό.

σχετικα ondemand