Η Μεταπολίτευση σε Πρώτο Πρόσωπο Φοίβος Καρζής
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

«Η Μεταπολίτευση σε πρώτο πρόσωπο» με τον Φοίβο Καρζή | 07.07.2024

Η Μεταπολίτευση σε πρώτο πρόσωπο (1985-1988)

Το 1986 η άτυπη συνεργασία Νέας Δημοκρατίας-ΚΚΕ-ΚΚΕ Εσωτερικού εκλέγει εκπροσώπους της Αντιπολίτευσης στις Δημοτικές Εκλογές, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, τότε Δήμαρχος Πειραιά, θυμάται λεπτομέρειες.

Το 1987 συνδέθηκε με μία από τις μεγαλύτερες ελληνοτουρκικές κρίσεις, όταν το τουρκικό πλοίο Σισμίκ εισέρχεται σε ελληνική περιοχή του Αιγαίου, με αποτέλεσμα οι δύο χώρες να φτάσουν ένα βήμα πριν τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ καλούν τηλεφωνικά τον Ανδρέα Παπανδρέου για εκτόνωση της κρίσης. Αυτήκοος μάρτυρας αυτής της συνομιλίας ο Τηλέμαχος Χυτήρης σήμερα την αφηγείται.

 Λίγο αργότερα, το 1988, η ελληνοτουρκική κρίση μεταφέρεται από το Αιγαίο στο Νταβός της Ελβετίας. Ανδρέας Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ ξεκινούν συνομιλίες, στις οποίες είναι παρών ο Δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας. Ο ίδιος μιλάει στην εκπομπή για τις λεπτομέρειες, τη μυστικότητα των συνομιλιών και περιγράφει την αντιφατική ψυχολογία των δύο ηγετών.

Το 1987 είναι χρονιά καινοτομίας στα ΜΜΕ. Ο Γιάννης Τζαννετάκος θυμάται την δημιουργία του πρώτου μη κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού ΑΘΗΝΑ 9.84, του οποίου υπήρξε γενικός διευθυντής και ο Εκδότης Άρης Τερζόπουλος αφηγείται τις ένδοξες μέρες του περιοδικού ΚΛΙΚ που επηρέασε τον τρόπο σκέψης του αναγνωστικού κοινού.

Την ίδια χρονιά, η εθνική ομάδα μπάσκετ κατακτά τον ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ με τους ήχους του «Final countdown» των Europe και του «Είμαστε πια πρωταθλητές» των Φατμέ.

Το 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλεύεται στο Χέρφιλντ της Αγγλίας, ενώ λίγους μήνες αργότερα κορυφώνονται οι εξελίξεις στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Έχει ξεκινήσει ο επίλογος της πρώτης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ…

Με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Φοίβος Καρζής επιμελείται και παρουσιάζει μια εκπομπή αφιερωμένη στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Οι πέντε δεκαετίες της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, μέσα από τους πρωταγωνιστές και τα γεγονότα που τις σημάδεψαν, με ηχητικά αποσπάσματα από το Αρχείο της ΕΡΤ και αφηγήσεις προσώπων που έζησαν, είχαν ρόλο στις
σημαντικότερες στιγμές της και μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα και τα ορόσημα της διαδρομής μισού αιώνα Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Κάθε Κυριακή 11-12 το πρωί από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Επιμέλεια : Φοίβος Καρζής
Αρχισυνταξία : Γιώργος Κοβός
Μουσική επιμέλεια : Ήρα Πανανίδου

σχετικα ondemand