Ασύμμετρη Απειλή Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
ERTECHO  
ERTECHO 

Η Δημόσια Ασφάλεια στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα | 28.11.2023

Στο πρώτο podcast της σειράς, εξετάζεται η περιπέτεια παγίωσης του πλαισίου δημόσιας ασφάλειας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Η συγκρότηση και λειτουργία θεσμών έγινε σταδιακά, καθώς το φαινόμενο της ληστείας και των ατάκτων σωμάτων υποχωρούσαν και στη θέση τους αναδύονταν ζητήματα που αφορούσαν στην ασφάλεια των πολιτών. 

Στα μικρόφωνα της ΕΡΤ, ο διεθνολόγος Τριαντάφυλλος Καρατράντος και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης.


Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος με ειδικότητα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στις νέες απειλές και ειδικότερα στην ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία. Είναι Ερευνητής σε ζητήματα Ριζοσπαστικοποίησης, Τρομοκρατίας, Μοντέλα Αστυνόμευσης, Ασφάλεια και Εξωτερική Πολιτική στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και σύμβουλος ερευνητικών προγραμμάτων για την ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τις πολιτικές πρόληψης στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ).

Το Σεπτέμβριο του 2021, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ορίστηκε μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Ερευνητών Υψηλού Επιπέδου (Advisory Board of Researchers) για την έρευνα και την εξέλιξη της πολιτικής για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού που δημιούργησε το Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση- Υποστήριξη Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.