Ασύμμετρη Απειλή Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
ERTECHO  
ERTECHO 

“Η ταραγμένη δεκαετία του ’60 και τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια” | 13.03.2024

Α’ κύκλος, Επεισόδιο 3

Ο Θωμάς Σίδερης υποδέχεται στα στούντιο της ΕΡΤ τον Δρ Τριαντάφυλλο Καρατράντο και συζητούν για το κράτος δικαίου και το πώς σχηματοποιείται το πλαίσιο δημόσιας ασφάλειας στην Ελλάδα την ταραγμένη δεκαετία του 1960 και τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια με την αποκατάσταση της δημοκρατίας. 

Μέσα σε ένα ζωηρό ιδεολογικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία αλλά και στην Ισπανία, με τη δράση αυτονομιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων, αναζητείται η σύνδεση της δράσης των εγχώριων τρομοκρατικών μορφωμάτων και οργανώσεων με τη διεθνή τρομοκρατία. 

Παράλληλα, διερευνάται η θεματική αν μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας ήταν ισχυρό το κράτος δικαίου, παρά την επτάχρονη συνταγματική εκτροπή, και αν η συνταγματική θωράκιση της Ελλάδας επηρεάστηκε από τα λοιπά ευρωπαϊκά συντάγματα. 

Όσον αφορά στο πλαίσιο δημόσιας ασφάλειας, αναλύεται ο άξονας της θέσπισης και τήρησης των λεγόμενων “κανόνων ήπιας ισχύος”, αλλά και της κοινωνικής αντίδρασης στους κρατικούς ελέγχους.


Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος με ειδικότητα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στις νέες απειλές και ειδικότερα στην ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία. Είναι Ερευνητής σε ζητήματα Ριζοσπαστικοποίησης, Τρομοκρατίας, Μοντέλα Αστυνόμευσης, Ασφάλεια και Εξωτερική Πολιτική στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και σύμβουλος ερευνητικών προγραμμάτων για την ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τις πολιτικές πρόληψης στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ).

Το Σεπτέμβριο του 2021, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ορίστηκε μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Ερευνητών Υψηλού Επιπέδου (Advisory Board of Researchers) για την έρευνα και την εξέλιξη της πολιτικής για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού που δημιούργησε το Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση- Υποστήριξη Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έρευνα/τεκμηρίωση/παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης