Προφορική Ιστορία Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Κύκλος 1ος, επεισόδιο 3ο, “Γκιακ” | 16.03.2023

«Γκιακ θα πει αίμα, δεσμός συγγένειας, φόνος για λόγους εκδίκησης, φυλή».

Αυτός ο σύντομος ορισμός αποτελεί για τους περισσότερους αναγνώστες την εισαγωγή στον λογοτεχνικό κόσμο του «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου. Ενός βιβλίου που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2014 και από πολύ νωρίς αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, ενώ εξελίχθηκε και σε sui generis εκδοτικό φαινόμενο της εποχής μας.

Τα οκτώ διηγήματα και η έμμετρη Παραλογή που αποτελούν το πολυβραβευμένο «Γκιακ» είναι γραμμένα στην ιδιωματική γλώσσα της υπαίθρου και των αρβανίτικων κοινοτήτων της Λοκρίδας και αφηγούνται ιστορίες χωρικών που πολέμησαν στη Μικρά Ασία κι επέστρεψαν στον τόπο τους διάτρητοι από κρυφά και φανερά τραύματα.

Στο νέο ηχητικό ντοκιμαντέρ του Δεύτερου Προγράμματος ο Δημοσθένης Παπαμάρκος αφηγείται τη συγγραφική ιστορία του «Γκιακ» -το πώς κατάφερε να συνθέσει αυτό το απαράμιλλης ωριμότητας έργο μόλις στα 31 του- ενώ οι τρεις σκηνοθέτες που το έχουν ανεβάσει μέχρι στιγμής στο θέατρο, ο Θανάσης Δόβρης, η Γεωργία Μαυραγάνη και ο Κωνσταντίνος Ντέλλας, αναλύουν την παράλληλη θεατρική του υπόσταση.


Προφορική Ιστορία” ηχητικό ντοκιμαντέρ με τον Αντώνη Τζαβάρα από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7

Παράγουμε ακόμα πολιτισμό; Γράφουμε μουσικές και βιβλία που ίσως κάποτε να θεωρούνται σημαντικά; Δημιουργούμε κάποιου είδους πνευματική κληρονομιά για τους επόμενους; Η νέα σειρά ηχητικών ντοκιμαντέρ του Δεύτερου Προγράμματος φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει την κουλτούρα της εποχής μας μέσα από τα έργα της εποχής μας. Ξεχωρίζουμε βιβλία, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και μουσικά άλμπουμ που δημιουργήθηκαν στον δικό μας αιώνα -από το 2000 και μετά- και αφήνουμε τους συντελεστές τους να μας αφηγηθούν την ιστορία τους.

Kάθε μήνα αποκλειστικά στο ERTecho και ένα νέο επεισόδιο!