Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – «Είδα τα μάτια σου κλαμένα, καλή μου…». O Μιχάλης Μενιδιάτης τραγουδά Άκη Πάνου [μέρος 1ο]

Δευτέρα 3 και Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα.Είπαμε να ξεκινήσουμε τη χρονιά με μια μεγάλη συνεργασία, με μεγάλες επιτυχίες που εκ των υστέρων, μάλλον δεν κράτησε τόσο τη φήμη της. Η συνεργασία του Άκη Πάνου με τον Καζαντζίδη, τον Μπιθικώτση και τον Διονυσίου, άφησε πιο έντονα χνάρια. Και οι δίσκοι «Παρών!» με τον Μανώλη Μητσιά και «Θέλω να τα πω» με τον Γιώργο Νταλάρα, αποτελούν τις πιο καθαρές καταθέσεις της ωριμότητάς του Άκη Πάνου στο τραγούδι.

Όμως, ο τραγουδιστής που έχει ηχογραφήσει τα περισσότερα τραγούδια του Άκη Πάνου από οποιονδήποτε άλλον, είναι ο Μιχάλης Μενιδιάτης. Ξεκινώντας από το «Ξημέρωσε καλή μου», το «Είδα τα μάτια σου κλαμένα» και τα 45άρια και τις «μελό» ταινίες στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Στα χρόνια του ’70, θα ‘ρθουν τα «παιδικά», ο «Ρουμπής» που «τον επιάσαν οι Ρουμπήδες, οι Ρουμποκομπολογήδες, και του πήραν τα κουμπιά του τα ρουμποκομπολογά του» αλλά και ο «Ψύλλος» που τονε πιάσανε, τον σκοτώσανε, …βρυκολάκιασε και …τον κυνηγάει το ιππικό κι η αεροπορία”. Aλλά και το πικρό «Σχολειό της βιοπάλης».

Για να φτάσουμε το 1979 και στον μεγάλο δίσκο «Σεισμός». Με τα «σχέδια» για «όταν θα μπούμε στην «Κοινή την Αγορά» αλλά και την ομολογία: «Μολόγα τα, μολόγα τα / τα φράγκα μοιρολόγα τα». Ξανακούμε όλα τα τραγούδια της συνεργασίας Άκη Πάνου και Μιχάλη Μενιδιάτη. Και παράλληλα, μελετάμε από πιο κοντά, το μουσικό και κοινωνικό «περιβάλλον» μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε αυτής η συνεργασία.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand