Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – “Τα σήματα μιλούν για την εκπομπή”

“Τα σήματα μιλούν για την εκπομπή”. Τα τραγούδια από τα σήματα, λένε την ιστορία τους, την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, 8 με 9 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.
Το «Πρέπει να ξέρεις μηχανή» είναι ένα τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη. Η εισαγωγή από τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Τσιτσάνη, τους «Γλάρους» των Γαβαλά – Μεϊμάρη και το «Σταλιά, Σταλιά» του Ζαμπέτα, ήταν κάποτε «σήματα» για προσφερόμενες εκπομπές δισκογραφικών εταιριών.
Το ακορντεόν από το «Φέρτε μια κούπα με κρασί» του Απόστολου Καλδάρα με την Πόλυ Πάνου, «Τα Λαϊκά Τραγούδια» του Τάκη Μουσαφίρη με την Πίτσα Παπαδοπούλου και βεβαίως, προσέφερε ευγενικά στο σήμα τη φωνή της -και πάντα θα την ευχαριστούμε γι’ αυτό- η Άννα Παναγιωτοπούλου (την πρώτη χρονιά, ακουγόταν στο σήμα η Μαρία Κοζάκου).
Το «Παρ’ το Αλλιώς…Θα βρεις!» ήταν μια φράση της Ελένης Λαζάρου, σε μια παρακινδυνευμένη εισαγωγή για το «Πες μου καλαματιανή μου» του Κώστα Σκαρβέλη, από το συγκρότημα «ΤΖΙΒΑΕΡΙ». Όταν έγινε σήμα της ομώνυμης εκπομπής, το συμπλήρωσαν η κιθάρα του Γιάννη Σπάθα από ένα οργανικό στον δίσκο «Ένα Φιλί του Κόσμου» της Χαρούλας Αλεξίου, το «Στους Μπαξέδες» του Δήμου Μούτση, τραγούδι – αφιέρωμα στη μνήμη του Μάρκου, ένα μέρος από την αρχή του, ένα χασαποσέρβικο της Ελένης Καραϊνδρου για την τηλεοπτική σειρά «ΔΕΚΑ». Και βέβαια, η φωνή του Στέλιου Βαμβακάρη, να λέει τη «Μηχανή» στα στούντιο της ΕΡΑ το 2007.
Το «Ησυχία! Γράφουμε…» μέχρι να γίνει τίτλος της εκπομπής, ακουγόταν από τον ηχολήπτη Αργύρη Παντελιάδη στις ηχογραφήσεις της. Έτσι, με τη φωνή του, πέρασε και στο σήμα. Το συμπλήρωσαν, το σόλο του Τσιμπιδη με τον Γιώργο Αλτή στο μπουζούκι και την ορχήστρα του, η φωνή της Μαρίας Σουλτάτου στο «Ιμιτλερίμ», ο Νίκος Φιλιππίδης με το κλαρίνο του να παίζει το «Σ’ αυτό τ’ αλώνι το φαρδύ» και o Μάνος Κουτσαγγελίδης με το κανονάκι του στο «Αλάργα Ξένε μ’ το χορό». Στην εκπομπή, θα ακούσουμε όλα αυτά τα κομμάτια. ΟΛΟΚΛΗΡΑ. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Τσάμπρας

Καλή σας ακρόαση!

σχετικα ondemand