Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – “Η Βαγγελιώ Μαργαρώνη για την Μαρίκα Νίνου” το 2006 1ο μέρος

«Η Βαγγελιώ Μαργαρώνη για την Μαρίκα Νίνου». Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Ιουνίου, 8 με 9 το βράδυ,στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.
Ηχογράφηση: 9 Φεβρουαρίου 2006.
Κι όμως, πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια», συμπληρώνονται σε λίγο 15 χρόνια.
Δεν είναι πολλά βέβαια. Αλλά από μέρα σε μέρα, από ώρα σε ώρα, αλλάζουμε εμείς, αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε κάποια πράγματα – άλλοτε πάλι όχι.  Άνθρωποι έρχονται, άνθρωποι φεύγουν. Κάποιες φορές λοιπόν, ανάμεσα στις καινούργιες μας εκπομπές, διαλέγουμε να ακούγονται και κάποιες από τα προηγούμενα 15 χρόνια. Στη συγκεκριμένη εκπομπή (Πρώτη μετάδοση: 22 και 23/2/2006), η Ευαγγελία Μαργαρώνη μας μιλούσε για την Μαρίκα Νίνου, καθώς ακούγαμε ηχογραφήσεις με τη φωνή της. Καταθέτει τις μνήμες και τις εμπειρίες της, από τα χρόνια που πέρασαν μαζί. Η Νίνου ήταν εκείνη που την συνέστησε στον Βασίλη Τσιτσάνη και μαζί πορεύτηκαν στα στούντιο ηχογραφήσεων και στα πάλκα της «Τριάνας του Χειλά» και του «Τζίμη του Χοντρού», αφού πρώτα γνώρισαν τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης εκείνης της εποχής, μέσα από ένα ταξίδι που έκαναν εκεί για εμφανίσεις.
Η Ευαγγελία Μαργαρώνη έφυγε από τη ζωή, στις 6 Σεπτεμβρίου του 2018, στα 90 της χρόνια.
Και φυσικά, η επανάληψη της εκπομπής είναι αφιερωμένη στη μνήμη της.
Σημειώσεις από αφηγήσεις της Βαγγελιώς Μαργαρώνη:
Ως το 1949 δουλεύω στου «Κεφάλα» και του «Περιβόλα» στην Κοκκινιά – χωρίς πάλκο… Το 1947 έρχονται στου «Κεφάλα» η Νίνου, ο άντρας της και ο γιός της που έκαναν ακροβατικά… Τότε εγώ ήμουν στου «Περιβόλα»… Γνώριζα τον αδελφό της τον Παρκέφ που έμενε στην Κοκκινιά…Μετά έμαθα ότι πήγε με τον Τσιτσάνη… Και το ’49, έφερε τον Τσιτσάνη στου «Περιβόλα»… Πρώτα έπαιξα στη δισκογραφία, στο τραγούδι «Η ζημιά»… Ένα μέρος από την εισαγωγή… 105 δρχ. αμοιβή… Μετά δούλεψα με Μητσάκη, Χασκίλ στου «Τζίμη»…Με Τσιτσάνη Νίνου πρώτα στου «Τζίμη» – εκεί γίνονται οι συζητήσεις για Πόλη – και μετά στην Πόλη… Πόλη με αμοιβή μια χρυσή λίρα ( Νίνου δύο, Τσιτσάνης τρείς )… Μέναμε στην πανσιόν της κυρα Λένης … «Καζαμπλάνκα» …Βαριετέ… Πολλή δουλειά… Γιώργος Νάκος δημοτικά… Ζωζώ Σαπουντζάκη… Μια Εβραία τραγουδίστρια η Φλορέτα…Βγαίναμε όρθιοι – είναι η πρώτη φορά. Όταν είμασταν στην Πόλη βγήκε η «Μπόρα» «Τα παλλαμάκια»… Η Μαρίκα έλεγε και Τούρκικα… Τα λεφτά απαγορευόταν να τα βγάλουμε από την Τουρκία… Γράφαμε γράμματα και συνθηματικά πόσες λίρες στέλναμε μέσω του Γιάννη Πολίτη… Η Νίνου λοιπόν, γράφει στον άντρα της «σου ‘στειλα 15 αυγά»… Και ο Νίνος απαντάει «Δεν κλωσήσανε ακόμα τα αυγά οι κότες;». , Είδαμε την Πόλη. Αμαξες, βόλτες …Μας προσκαλούσαν στα σπίτια τους τα μεσημέρια. Ήταν ευκατάστατοι έμποροι γιατροί δικηγόροι επιχειρηματίες – 150 χιλ. Έλληνες είχε τότε η Πόλη… Με εξτρά αμοιβή, παίζαμε σε χορεοεσπερίδες… Είμαστε σαν αδελφές.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Τσάμπρας

Καλή σας ακρόαση!

σχετικα ondemand