Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Από το «Θίασο» στο «Αχ! Πατρίδα μου γλυκιά». Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αφηγείται την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού με το δικό του τρόπο | 07.02.2023

Τρίτη 7/2/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Θυμάμαι κάποτε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, με είχε συμβουλέψει αν υπάρχει κάτι – ένα αντικείμενο, ένας δίσκος – που αγαπώ, να το κλείσω σ’ ένα δωμάτιο! «Έτσι είσαι σίγουρος ότι θα σε περιμένει πάντα εκεί» κατέληξε… Νομίζω ότι ο ίδιος το έκανε πολύ αυτό, κλείνοντας τα τραγούδια, τα ακούσματα που αγάπησε σε δίσκους.

Έξι χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή, είπαμε μέσα σ’ όλα τα άλλα, να θυμηθούμε και τον τρόπο που αφηγήθηκε μέσα από τις επιλογές του, την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Η πιο πλήρης καταγραφή ήρθε στα χρόνια της ωριμότητάς του. Στα χρόνια του ’90. Όλα όμως είχαν ξεκινήσει στα νεανικά του χρόνια.
Με αφορμή κάποιες από τις πρώτες παραστάσεις του Ελεύθερου Θεάτρου αλλά και τον «Θίασο», την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Σχεδόν από την αρχή, μέσα στα τραγούδια του, μέσα στις επιλογές του υπήρχε πάντα το δέσιμο με τα παιδικά του ακούσματα, με τις εμπειρίες των παιδικών του χρόνων.
Όσο κι αν ξεκίνησε δισκογραφικά με τον λαϊκό ήχο των αρχών του ’70, πολύ γρήγορα διεκδίκησαν ρόλο στις επιλογές του ελαφρά ελληνικά τραγούδια, ρεμπέτικα και αρχοντορεμπέτικα, καντάδες, λάτιν, εμβατήρια, παιδικά τραγούδια, όσα έβλεπε στα αμερικάνικα φιλμ νουάρ στην Κυψέλη της εφηβείας του κι όσα ακούγονταν από το ραδιόφωνο του ’50.
Με την Βίκυ Μοσχολιού, με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά και όλο και περισσότερο στα χρόνια του ’80 και του ’90, με τη φωνή του. «Το τράμ το τελευταίο και άλλα αρχοντορεμπέτικα», «Πάμε σαν άλλοτε», «Fiftys …και ξερό ψωμί» και – πάνω απ’ όλα – το «Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά», το «soundtrack μιας γιορτής που δεν θα ξαναγίνει πια» σε τέσσερις ενότητες : «Παιδικά», «Καντάδες», «Ελαφρά 40-50» και «Ρεμπέτικα».

Μέσα σε μια ώρα, ξανακούμε ότι προλάβουμε από όλα αυτά. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand