Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Γιώργος Τσάμπρας : Εικόνες Ειρήνης – Εικόνες Πολέμου (α΄μέρος) | 27.10.2022

Η Αθήνα του ’40… από την ειρήνη στον πόλεμο

Λαϊκά – Ελαφρά – Δημοτικά

Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Μπορεί να κλέψανε τη «Ζεχρά» «μες τους δρόμους της Βαγδάτης». Τα «χαμίνια με την φυσαρμόνικα» να επιμένουν ότι «σ’ αυτόν που γελά / όλα πάνε συνήθως καλά». Την ίδια στιγμή, «στον κόσμο το σημερινό αυτό το ξέρουμε όλοι / η δύναμη στον άνθρωπο είναι το πορτοφόλι». Και ξαφνικά …« ο Μπενίτο κάθε βράδυ στο Παλάτσο ξενυχτάει/ για να μάθει έχει μανία, κάτι από την Αλβανία». Και βεβαίως, «Με της νίκης τα κλαδιά, σας προσμένουμε παιδιά».

Ο Τσιτσάνης μόλις έχει απολυθεί από το στρατό και είναι αρραβωνιασμένος. Ονειρεύεται τη «Μάγισσα της Αραπιάς τα μάγια να του λύσει» και δίνει υποσχέσεις, άμεσες και μακροπρόθεσμες : « Τα βράδια θα γυρίζουμε και πάντα θα γλεντάμε / μια και ψιλά μάς βρίσκονται, φίνα θα την περνάμε», «Μια βίλα εγώ θα σού ‘χτιζα» κι εκεί «Θα σού χα κι ένα ράδιο μέσα στο σαλονάκι, για να σού διώχνω απ’ την καρδιά κάθε παλιό μεράκι» – το ραδιόφωνο είναι το νέο «μέσο» στην ελληνική πραγματικότητα. Ηχογραφεί καμιά 30αριά ακόμη τραγούδια και ξαφνικά, το γνωστό πρωινό του Οκτωβρίου, επιστρατευμένος, ταξιδεύει στη Λάρισα, στο Τάγμα Μηχανικών. Η Ιταλίδα μικρή χωριατοπούλα Ρετζινέλα, γίνεται … «μανάβισσα» με τη φωνή του Μάρκου Βαμβακάρη, «μανάβης» με τη φωνή του Στράτου Παγιουμτζή και ξαφνικά βρίσκεται να «κοροϊδεύει» τον Μουσολίνι. Η Σοφία Βέμπο αλλά και ο Γιώργος Παπασιδέρης ηχογραφούν ίδια αριθμό τραγουδιών λίγο πριν τον πόλεμο, στο μουσικό θέατρο η πρώτη, στα πανηγύρια ο δεύτερος. Αμέσως μετά, και οι δυό – ο καθένας με τον μουσικό του τρόπο –εμψυχώνουν τους φαντάρους της Αλβανίας. Ο Παναγιώτης Τούντας, ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Γιώργος Κάβουρας ηχογραφούν τραγούδια γλεντιού σαν το «Θέλω να πίνεις να γλεντάς» αλλά και οικονομικής δυσκολίας ( «Μπήκε ο χειμώνας κι ο κοσμάκης τα ΄χει χάσει» ) και άλλα βαριά και απαισιόδοξα, χωρίς να ξέρουν ότι θα είναι τα τελευταία τους – ήταν εν τέλει, ανάμεσα στα θύματα της Κατοχής.

Δύο ώρες, όπου εναλλάσσονται εικόνες ειρήνης και εικόνες πολέμου – όπως ακριβώς συνέβη και στην πραγματικότητα του ’40. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Η εικόνα της ανάρτησης, τρείς χαρακτηριστικές επιθεωρήσεις της προπολεμικής Αθήνας με τη συμμετοχή της Σοφίας Βέμπο. «Η Αθήνα του ‘40» μας έδωσε την ιδέα των επιλογών

σχετικα ondemand