Με τα Πόδια Μέχρι την Αλήθεια Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

H Gonda Van Steen «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

H Gonda Van Steen, συγγραφέας του βιβλίου «Ζητούνται παιδιά από την Ελλάδα» είναι η καλεσμένη της Λίνας Νικολακοπούλου και της Αλεξάνδρας Χριστακάκη, αυτό το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, στις 18.00, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια».

Η Gonda Van Steen είναι Φλαμανδή. Ζει στην Αγγλία και διδάσκει στην έδρα Κοραή στο King’s College του Λονδίνου ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία.
Το βιβλίο «Ζητούνται παιδιά από την Ελλάδα» (εκδόσεις Ποταμός) μια έρευνα σε έναν σκελετό της ελληνικής Ιστορίας, που αποδεικνύει ότι 3200 Ελληνόπουλα  από το 1949-1962 δηλ. μετά τον εμφύλιο πόλεμο και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, υιοθετήθηκαν με αγοραπωλησία που έφτανε τα 3,5 χιλιάδες δολλάρια από γονείς Αμερικανούς με την κερδοφόρα διαμεσολάβηση των ΑΧΕΠΑ, δικαστών, δικηγόρων, των Δημοτικών Βρεφοκομείων Πάτρας και Αθηνών, του Κέντρου Βρεφών “Μητέρα”, του ΠΙΚΠΑ, της Βασίλισσας Φρειδερίκης.

Παιδιά κομμουνιστών, φτωχά και άπορα παιδια θύματα του εμφυλίου ,παιδιά εξώγαμα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο εγγονός του Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με τον Μπελογιάννη για του παράνομους ασύρματους του ΚΚΕ, έστειλε ένα μειλ, ζητώντας την βοήθειά της για αναζήτηση συγγενών της μητέρας του και της θείας του- κόρες του Αργυριάδη- που εστάλησαν για υιοθεσία στις ΗΠΑ, για να… σωθούν από τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Τα υπόλοιπα διαβάστε τα στο βιβλίο. Είναι κοινωνική ιστορία, για να κατανοήσετε πώς οικοδομήθηκε το λεγόμενο κράτος πρόνοιας στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, πως η εξάρτηση της Ελλάδα από τις ΗΠΑ, με το σχέδιο Τρούμαν και Μάρσαλ γέννησε την βιομηχανία των υιοθεσιών στις ΗΠΑ.

Η συγγραφέας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης επίσκεψης της στην Αθήνα, για να μελετήσει στα ΓΑΚ αρχεία υιοθετημένων παιδιών και μίλησε για το πάθος και το πείσμα της, που οδήγησε σε αποκαλύψεις συγκλονιστικών ιστοριών, όπως αυτή που ανέφερε: μια γυναίκα, βλέποντας το εξώφυλλο του βιβλίου σε μια προθήκη βιβλιοπωλείου, αναγνώρισε τα δυο της αδέλφια, γιατί η μάνα της πριν τα δώσει για υιοθεσία τα φωτογράφισε.
Για αναλογιστεί κανείς τη χαρά της συγγραφέως όταν βοήθησε να ξανά ανταμώσει η μάνα με τα παιδιά της. Χαρές που πολλοί από εμάς έχουμε ξεχάσει.

σχετικα ondemand