Με τα Πόδια Μέχρι την Αλήθεια Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Ο Γιάννης Κτενάς στο “Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια” | 25.02.2024

Ο Γιάννης Κτενάς, καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Επιστημολογίας στο Καποδιστριακό και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καλεσμένος σήμερα στην εκπομπή “Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια“.

Συζητά με την στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το τελευταίο του φιλοσοφικό δοκίμιο με τίτλο “η πολυθεία των αξιών στην πανδημία πολιτική και επιστημολογία ενός ιού ” εκδόσεις Πόλις.

Αναζητούμε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως αν μπορεί  η επιστήμη να υπαγορεύσει στους ανθρώπους ποιος είναι ο σωστός τρόπος να οργανώσουν τη ζωή τους, αν μπορεί ένας ενιαίος και πανανθρώπινος ορθός λόγος να μας υποδείξει τι είναι ηθικά και πολιτικά σωστό και τι λάθος. Αν η ελευθερία από ένα σημείο και μετά συγκρούεται με την ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη με την πολιτική ισότητα και την προστασία του πολίτη. Αν οφείλει κανείς να αποφασίσει ανάμεσα σε περισσότερες εναλλακτικές να επιλέξει έστω να κάνει ένα συμβιβασμό.

Συνομιλώντας με το έργο στοχαστών όπως ο Βέμπερ, ο Καντ, η Χάνα Άρεντ, ο Καστοριάδης κ.α. ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε κριτήρια με βάση τα οποία να μπορούμε να ελέγξουμε τις επιστημονικές και τις ηθικοπολιτικές τάσεις και απόψεις μας απέναντι στα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής αφήνοντας χώρο στη διαβούλευση, στην ορθολογική επιχειρηματολογία και στην πολιτική διαμάχη.

σχετικα ondemand