Με τα Πόδια Μέχρι την Αλήθεια Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

O Βασίλης Παπαβασιλείου στο “Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια” | 10.12.2023

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου καλεσμένος στις 10 Δεκεμβρίου 2023 στην εκπομπή ” Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια“. Συζητά με την Λίνα Νικολακοπούλου και την Αλεξάνδρα Χριστακάκη για την τελευταία του σκηνοθετική δουλειά “Ο Ιμπρεσάριος από την Σμύρνη ” του Κάρλο Γκολντόνι το οποίο παίζεται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

«Όποιος έχει γλυκαθεί απ’ το θέατρο, δεν μπορεί να το αποχωριστεί», λέει ο Κάρλο Γκολντόνι διαμέσου ενός από τους χαρακτήρες του έργου λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα της αυλαίας.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου επιβεβαιώνει τη ρήση αυτή, σκηνοθετώντας για έκτη φορά έργο του Γκολντόνι και αυτή η αγάπη προκύπτει, όπως λέει ο ίδιος, επειδή «ο συγγραφέας αυτός είναι καβάλα στο κύμα, σε μια εποχή που το θέατρο πρόζας συνυπήρχε με την όπερα»

Στον «Ιμπρεσάριο από τη Σμύρνη» ο Γκολντόνι τραβάει με τόλμη την κουίντα των παρασκηνίων και μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στα ματαιόδοξα φερσίματα των καλλιτεχνών, τα αλαζονικά ξεσπάσματά τους, αλλά και στον ευάλωτο ρομαντισμό τους.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου μιλάει στην Αλεξάνδρα Χριστακάκη και στην Λίνα Νικολακοπούλου για το δίπολο: οι μικρότητες και οι αδυναμίες των ανθρώπων της τέχνης και το μεγαλείο του θεάτρου. Είναι εργαλεία της τέχνης ή εχθροί της, τα πάθη, ο ρομαντισμός, η ματαιοδοξία και ο τυχοδιωκτισμός; Για τους ναρκισσισμούς, την ματαιοδοξία, τις αλληλοϋπονομεύσεις, τους τυχοδιωκτισμούς των ηθοποιών, των θιασαρχών, των ατζέντηδων αλλά και την ανάγκη του «συνεταιρίζεσθαι». Εξηγεί γιατί παραμένει επίκαιρο ένα έργο που γράφτηκε πριν δυόμιση αιώνες για τα θεατρικά ήθη και τι ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα για έναν ηθοποιό ή σκηνοθέτη ο Γκολτόνι που έζησε “σε δύο βάρκες” ενώνοντας το λαϊκό με το λόγιο θέατρο

σχετικα ondemand