Με τα Πόδια Μέχρι την Αλήθεια Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – Ελισάβετ Κοτζιά

Εκπομπή για τους φίλους και τους αναγνώστες των βιβλίων αυτό το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021.
Ποιά ήταν η “Ελληνική Πεζογραφία από το 1974-2010. Το μέτρο και τα σταθμά”. Η δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός Ελισάβετ Κοτζιά, μιλά στην εκπομπή “Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια” για την κριτική της άποψη, όπως είναι διατυπωμένη στο ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων “Πόλις”.
Οι πολυετείς, παλαιοκαιρισμένες σημειώσεις όλων των βιβλίων που διάβασε στα 25 χρόνια της δημοσιογραφίας κρατήθηκαν ως αρχείο και σε αυτές επέστρεψε μαζί με το νέο φυλλομέτρημα για να γράψει “εν προόδω” αυτήν την μελέτη που αφορά την λογοτεχνία της μεταπολίτευσης. Χρονολογίες ορόσημα: 1974.Τέλος της Χούντας, επιστροφή στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία. 2010. Οικονομική κρίση. Η λογοτεχνία δεν γράφεται εν κενώ. Η καθοριστική αλλαγή σε σχέση με όλες τις προηγούμενες λογοτεχνικές γενιές, είναι ότι οι λογοτέχνες δεν έχουν το αίσθημα της αποστολής να επικοινωνήσουν το αίτημα της αλλαγής της κοινωνίας και της αφύπνισής της, ούτε το ρόλο του ταγού. Σε αντίθεση με τις μεταπολεμικές γενιές που φέροντας το τραύμα της Κατοχής, του Εμφυλίου, των ματαιώσεων και διαψεύσεων είχαν ενοχές και η διαχείριση τους αποτυπωνόταν στα γραπτά τους.  Στην λογοτεχνία της μεταπολίτευσης επιστρέφει ο λογοτέχνης στο ατομικό, υποσκελίζοντας το δημόσιο, το κοινωνικό, τον αφορά η ικανοποίηση στο τώρα, ο ευδαιμονισμός, η απόλαυση, η ηδονοθηρία, γυρνά την πλάτη στο τρίπτυχο  “Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια”.
Η Ελισάβετ Κοτζιά μελέτησε και έκρινε με τον δικό της λογοτεχνικό Κανόνα 280 συγγραφείς, με κριτήριο “τον καθρέφτη του αναγνώστη και τον Χάρτη του κόσμου όλου” και παρέθεσε στο τέλος την βιογραφία και την κριτική εργογραφία 180 από αυτούς, που θεωρεί ότι άφησαν αποτύπωμα στην λογοτεχνική ιστορία.

σχετικα ondemand