Με τα Πόδια Μέχρι την Αλήθεια Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – “Πώς συλλογάται ο Ρήγας;”

“Πώς συλλογάται ο Ρήγας;”
Το ερώτημα  αυτό επιχειρεί να απαντήσει η εκπομπή “Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια” το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021 στις 18.00. Η στιχουργός Λίνα  Νικολακοπούλου και η δημοσιογράφος Αλέξανδρα Χριστακάκη συζητούν με τον  δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρρά ο οποίος μελετώντας τις πηγές φέρνει νέα στοιχεία για το όραμα, την σκέψη, τα αναγνώσματα, τα γραπτά και την δράση του Ρήγα Φεραίου και συμπεριλαμβάνονται στο ομώνυμο βιβλίο, εκδόσεις “Πόλις”.
Η σκέψη του Ρήγα φέρει το αποτύπωμα των πιο ριζοσπαστικών ιδεών του Γαλλικού Διαφωτισμού και το όραμά του είναι επηρεασμένο από τους Εγκυκλοπαιδιστές, τους οποίους μετάφραζε εκλαϊκεύοντας τα νέα επιστημονικά δεδομένα καταπολεμώντας την δεισιδαιμονία και τον σκοταδισμό. Όραμα που δεν υλοποιήθηκε με την δημιουργία του ελληνικού κράτους. Μας αποκαλύπτει ότι το δίστιχο από τον «Θούριο», «Κάλλιο ‘ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» δεν είναι έμπνευση του Ρήγα Φεραίου, αλλά «δάνειο» από το διάσημο θεατρικό έργο «Κάτων» του Άγγλου συγγραφέα Τζόζεφ Αντισον. Μας αποκαλύπτει ότι η φράση «“Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» δεν είναι απόφθεγμα του Ρήγα, αλλά «δάνειο» και αυτό από το γνωμικό του Χάλερ, σύνθημα της επαναστατημένης γερμανικής νεολαίας, που επηρεάστηκε από την Γαλλική Επανάσταση. Μας αποκαλύπτει ότι το «Φυσικής Απάνθισμα» του Ρήγα είναι δημιουργική μετάφραση από την «Εγκυκλοπαίδεια» «εκ της γερμανικής και γαλλικής διαλέκτου ερρανισθέν».  Αυτές οι πηγές  αποδεικνύουν, «Πώς συλλογάται ο νεαρός επαναστάτης», ότι εμπνέεται από την «κιβωτό» του Διαφωτισμού, την Εγκυκλοπαίδεια. Και ήταν μόλις 33 ετών.

σχετικα ondemand