Η Παράδοση μας Σήμερα Δήμητρα Κόχιλα
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Εργαστήρι Παραδοσιακού τραγουδιού ΚΕΠΕΜ | 04.06.2023

Ένα παραδοσιακό γλέντι, με κυρίαρχο τον ρόλο του τραγουδιού, έρχεται αυτή την Κυριακή 4 Ιουνίου, στο «Δέντρο της Μουσικής», μέσα από μια μεγάλη χορωδία, έναν δάσκαλο και πέντε μουσικούς.

Ο Δημήτρης Μαντζούρης, δάσκαλος, και υπεύθυνος του παραδοσιακού αρχείου του ΚΕΠΕΜ (Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής/ Μουσικό Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά), μας μιλά για το εργαστήρι εκμάθησης και σπουδής του παραδοσιακού τραγουδιού, όπου το τραγούδι προσεγγίζεται με συστηματικότητα ανά περιοχή και ανιχνεύεται ο διαφορετικός τρόπος λειτουργίας του σε κάθε τόπο αλλά και ο… «άλλος τρόπος» του παραδοσιακού ανθρώπου να τραγουδά και όλα αυτά μέσα στο σύγχρονο αστικό πλέον περιβάλλον.

Τι είναι λοιπόν το τραγούδι και πως λειτουργεί μέσα στη συλλογικότητα και το γλέντι; Τι εκφράζει και πως μπορεί να εκφραστεί ο καθένας ξεχωριστά;

Ένας δάσκαλος, πέντε μουσικοί και είκοσι ένας μαθητές-τραγουδιστές-συν-«γλεντιστές», κάνουν ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι για τους ακροατές του Δευτέρου Προγράμματος. 

Χορωδία: Ελένη Δήμου, Γεώργιος Κρέπης, Άλκης Κώτσικος, Αθανάσιος Μπατσίλας, Αλέξανδρος Σφυρής, Ιακώβ Γκόμα, Κωνσταντίνος Ζελιαναίος, Βαγγέλης Καλογηρόπουλος , Ζαφειρώ Χατζηφωτίου, Ελένη Χατζηγεωργίου, Ελένη Δούρου, Ηλέκτρα Οικονομίδου, Ειρήνη Νικολαλαίου, Μαρία Κόλλια, Ευγενία Γαζή, Κατερίνα Χρονοπούλου, Αποστολία Θεολογάκη , Σωσώ Λέου, Χριστίνα Γιαννή, Φωτεινή Φαρφαρατζή, Θεανώ Βρακατσέλη.

Μουσικοί:

Κωνσταντίνος Κίκιλης, βιολί 

Στέλιος Κατσιάνης, λαούτο, ταμπουράς

Χαράλαμπος Μουρούζης, ποντιακή λύρα

Αντρέας Νιάρχος, φλογέρα 

Λάζαρος Σαββίδης,  κρουστά

Επιμέλεια-παρουσίαση: Δήμητρα Κόχιλα

Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος

«Η Παράδοση μας Σήμερα» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 κάθε Κυριακή 14.00-15.00

Ένα πανόραμα της παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας μέσα από ολόφρεσκες, ζωντανές ηχογραφήσεις με σύγχρονα συγκροτήματα, παρουσιάζει το Δεύτερο Πρόγραμμα κάθε Κυριακή στις 2 το μεσημέρι.

Περισσότερες από είκοσι (20) μουσικές ομάδες με μουσικές από όλη την Ελλάδα, ηχογραφήθηκαν ζωντανά στο στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και φιλοξενούνται στο «Δέντρο της Μουσικής» και τη Δήμητρα Κόχιλα.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Δήμητρα Κόχιλα

Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος