Η Κατάλληλη Ώρα Φώτης Απέργης
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Ανέκδοτα ντοκουμέντα από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

28 Οκτωβρίου 1969: Οι γονείς του Μίκη Θεοδωράκη επισκέπτονται τον γιο τους στο στρατόπεδο εξορίας του Ωρωπού. Φεύγοντας, κρατούν μια επιστολή που τους παρέδωσε εκείνος. Την επιστολή που ο πατέρας του Γιώργης Θεοδωράκης θα διάβαζε κατόπιν μπροστά σε ένα μαγνητόφωνο:
«Αγαπητοί μου γονείς. Ευχαριστώ για το σημερινό σας δέμα. Και προπαντός για τη σημερινή σας επίσκεψη. Είναι αλήθεια πως βρισκόμαστε κάπως μακριά. Όμως βρισκόμαστε, και αυτό είναι το σπουδαίο. Μη στενοχωριέστε για μένα, γιατί όπως είναι γνωστό, είμαι ο πιο ευτυχισμένος ίσως άνθρωπος που ζει σήμερα σ’ αυτή τη χώρα. Βλέπω τον ουρανό, τη θάλασσα και έχω στενές σχέσεις με τη μουσική μου. Τι άλλο θέλω;…».
Είναι μια από τις ηχογραφήσεις- ντοκουμέντα που περιλαμβάνει το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο ο συνθέτης έχει προσφέρει στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη. Μια από τις ηχογραφήσεις που ακούσαμε την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 16.00, στην ειδική εκπομπή του Φώτη Απέργη. Ανάμεσά τους, εκείνη όπου ο πατέρας του Μίκη διαβάζει την έκκληση του Ντμίτρι Σοστάκοβιτς προς τους καλλιτέχνες όλου του κόσμου να διαμαρτυρηθούν υπέρ τής «υπεράσπισης της ζωής και της ελευθερίας» του γιου του, που τότε παρέμενε φυλακισμένος υποφέροντας από φυματίωση. Σε άλλα ντοκουμέντα ακούγεται ο ίδιος ο συνθέτης να τραγουδά ή να ιστορεί τη ζωή του.
Καλεσμένη του Φώτη Απέργη, η διευθύντρια του δραστήριου οργανισμού Στεφανία Μεράκου αναφέρθηκε στα σπουδαιότερα τεκμήρια του μοναδικού αυτού αρχείου της νεώτερης Ιστορίας μας και στον τρόπο με τον οποίο η Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη τα αξιοποιεί. Ακόμη, στο πλούσιο πρόγραμμα του ιδρύματος σε πλήθος άλλων τομέων.

σχετικα ondemand