Έχει η Ζωή Γυρίσματα Λίτσα Τότσκα
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Έχει η ζωή γυρίσματα με τη Λίτσα Τότσκα | 28.10.2023

Οι εθνικές επέτειοι έχουν γεύση από μπισκότο βουτύρου και λουκούμι τριαντάφυλλο μετά την παρέλαση. Μας ενώνουν σ’ ένα συλλογικό αφήγημα γιατί είναι πολλές οι αφορμές που συχνά μας βάζουν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Θυμίζουν ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και αδύνατα. Ανήμερα 28ης Οκτωβρίου, 8 με 10 το πρωί θα ψηλαφήσουμε, θα ιχνηλατήσουμε και θα αναστοχαστούμε συντροφιά, στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

  • Ποια «κουπιά» μας έφεραν από τη χώρα του μύθου στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης;
  • Πώς ιχνηλατεί την επέτειο η σκέψη των Κώστα Αξελού, Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργου Σεφέρη; 
  • Επιστρατεύθηκε και η Ελληνική Τέχνη το ’40; Ποιοι βρέθηκαν στα βουνά της Ηπείρου;
  • Οι στίχοι ποιου εμβληματικού τραγουδιού του ’40 γράφτηκαν σε τσιγαρόχαρτο;
  • Πώς η  λαϊκή μούσα αποδυνάμωσε εξαρχής τους εισβολείς;
  • Ποιοι συγχωρέσαν τον Μεταξά που τους κυνήγησε και συστρατεύθηκαν για να ανυψώσουν το ηθικό στο μέτωπο και στα μετόπισθεν;   
  • Ποιο βραχύβιο θεατρικό είδος γνώρισε δόξες το ’40;
  • Πώς σώθηκαν τα τραγούδια του Αλβανικού έπους αφού οι Γερμανοί φρόντισαν να τα εξαφανίσουν;
  • Ποιος «χάρτινος» ήρωας πολέμησε τον κατακτητή και σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά στα χρόνια της αθωότητάς της;

Και οι πίνακες. Στο εργαστήρι χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών,  τις μέρες της εποποιΐας του ’40, άγνωστοι τότε σπουδαστές, γνωστοί στην πορεία καλλιτέχνες, φιλοτέχνησαν αφίσες για τον αγώνα ενάντια στους Ιταλούς: «λόγχη» τους η ξυλογραφία και το λινόλεουμ. Όπως «Οι ηρωίδες του 1940» του Κώστα Γραμματόπουλου, η γυναίκα που πλέκει της Βάσως Κατράκη «για τους στρατιώτες»- όπως είναι ο τίτλος του έργου-  και ο «Πόλεμος του ‘40» του Γιώργου Βακιρτζή. Τρεις εικόνες που ενώνουν το μέτωπο με τα μετόπισθεν.

«Έχει η ζωή γυρίσματα» Μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Σελίδες πολιτισμού, ιστορίες για την Τέχνη και την επιστήμη, πρόσωπα γνωστά και άγνωστα που οι επιλογές τους άνοιξαν δρόμους, ερωτήσεις που γεννούν αναπάντεχες απαντήσεις, σε μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στο Δεύτερο Πρόγραμμα, συντροφιά με τη Λίτσα Τότσκα. Όπως είπε και ο Σοφοκλής: «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως»

σχετικα ondemand