Θερινό ηλιοστάσιο: ο τόπος μας στην ύψιστη ώρα του. Ποιητές και φιλόσοφοι ύμνησαν το φως: από τον ‘Όμηρο ως τον Ελύτη κι από τον Παρμενίδη μέχρι τον Πλωτίνο. Και τόσες οι λέξεις για να το περιγράψουμε: φέγγος, αίγλη, λάμψη, αστραποβόλημα, αναλαμπή, φωτοβολή, ανταύγεια, φωτόλουσμα, αντηλιά, λαμπύρισμα, μαρμαρυγή, χρυσαύγεια. Οι Έλληνες αγάπησαν το φως όσο κανείς και φοβήθηκαν όσο κανείς το σκοτάδι. Το λιοτρόπι της Πέμπτης και ο κατά Ελύτη « Ήλιος ο Ηλιάτορας ο πετροπαιχνιδιάτορας»οδηγούν τα βήματά μας πρωί Σαββάτου (8-10) στο Δεύτερο Πρόγραμμα.
- Ποιο αόρατο νήμα συνδέει τα τελετουργικά που υμνούσαν τη νίκη του ήλιου;
- Πώς «σημείωναν» οι αρχαίοι λαοί τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες;
- Με ποιες μορφές πλαισίωσε η χριστιανική εκκλησία το ηλιακό έτος και για ποιο λόγο;
- Τι ήταν οι Καχίνας;
- Ποιο πλάσμα του γλυκού νερού μεταμόρφωσε τη ναυς σε καράβι;
- Ποιο θηλαστικό «κρύβεται» στο μαντείο των Δελφών;
- Ποια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα;
- Τί…κερασένιο και καλοκαιρινό απαγορεύονταν δια ροπάλου για τα παιδιά;
- Γιατί το είπαμε βύσσινο;
- Ποια σταρ του Χόλυγουντ έλαμψε από τα τρία της αλλά στο παραμύθι της ζωής της, “κακιά μάγισσα” ήταν η ίδια η μητέρα που τη γέννησε;
Και ο πίνακας. «Ο Ήλιος ως προσωποποίηση του μεσημεριού» του Άντον Ράφαελ Μένγκς.
«Έχει η ζωή γυρίσματα» Μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Σελίδες πολιτισμού, ιστορίες για την Τέχνη και την επιστήμη, πρόσωπα γνωστά και άγνωστα που οι επιλογές τους άνοιξαν δρόμους, ερωτήσεις που γεννούν αναπάντεχες απαντήσεις, σε μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στο Δεύτερο Πρόγραμμα, συντροφιά με τη Λίτσα Τότσκα. Όπως είπε και ο Σοφοκλής: «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως»