Έχει η Ζωή Γυρίσματα Λίτσα Τότσκα
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Έχει η ζωή γυρίσματα με τη Λίτσα Τότσκα | 23.09.2023

Ήρθε η ώρα να υποκλιθούμε στη διακριτική γοητεία του φθινοπώρου.  Του στρώνουμε ένα χαλί από φύλλα για να ξαποστάσει και να συλλογιστεί μαζί μας. Έχει μια ήρεμη δύναμη αυτή η εποχή, δεν είναι φασαριόζικη όπως το καλοκαίρι που προσπαθεί με κάθε τρόπο να εντυπωσιάσει. Το Σάββατο υποδεχόμαστε συντροφιά τη φθινοπωρινή ισημερία, 8 με 10 το πρωί.

  • Ποια αρχαία τελετουργικά πλαισίωσαν τη φθινοπωρινή ισημερία;
  • Τί σχέση έχουν τα φρούτα με το φθινόπωρο;
  • Ποιοι φοβήθηκαν τις φθινοπωρινές παγανιστικές γιορτές των Σαξόνων;
  • Ποιος λαός συνδέει και σήμερα τη φθινοπωρινή ισημερία με τους νεκρούς;
  • Ποιοι αστερισμοί δεν πάνε αντάμα στον ουρανό αν και η λαογραφία υποστηρίζει το αντίθετο;
  • Έχει…σκλάβα το αμπέλι;
  • Ποιο πουλί-γνωστό από την αρχαιότητα- που έρχεται από τον βορρά για να ξεχειμωνιάσει στη χώρα μας, ενέπνευσε Δροσίνη, Βενέζη και Βαλαωρίτη;
  • Πώς γεννήθηκαν κατά τον μύθο τα λουτρά της Αιδηψού;
  • Γιατί όταν ταξιδεύουμε εκκρίνονται περισσότερες ενδορφίνες απ’ ότι αν αγοράσουμε ένα φόρεμα ή ένα smartphone;

Και ο πίνακας. «Η Δήμητρα και ο Πάνας» των Ρούμπενς και Σνάιντερς. Η Δήμητρα φορά διάδημα από στάχυα και ο Πάνας ένα στεφάνι βελανιδιάς. Η Δήμητρα συμβολίζει τις καλλιέργειες και ο Πάνας την άγρια φύση. Το κέρατο της αφθονίας και τα φρούτα παραπέμπουν στη γονιμότητα της Γης. Ο  Ρούμπενς φιλοτέχνησε τις φιγούρες και ο Σνάιντερς φρούτα και λαχανικά. Στις αρχές του 17ου αι. η συνεργασία τους έφτασε στο αποκορύφωμά της. Το 1628 ο Ρούμπενς ταξίδεψε στην Ισπανία και πρόσφερε τον πίνακα ως δώρο στον Φελίπε Δ’. Το έργο φιλοξενείται στο μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη. Έλκει το θέμα του από τον μύθο σύμφωνα με τον οποίο η Δήμητρα περιπλανώμενη για να βρει την κόρη της, έπεσε θύμα των ερωτικών ορέξεων του Ποσειδώνα παρά τη θέλησή της. Οργισμένη, κλείστηκε σε μια σπηλιά της Αρκαδίας, στην περιοχή της Φιγαλείας. Ο Πάνας την  ανακάλυψε και ειδοποίησε τον Δία που έστειλε τις Μοίρες, οι οποίες την έπεισαν να βγει πάλι στον κόσμο και να κάνει τη γη να καρπίσει. Τον μύθο αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας (2ο αι.) 

«Έχει η ζωή γυρίσματα» Μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Σελίδες πολιτισμού, ιστορίες για την Τέχνη και την επιστήμη, πρόσωπα γνωστά και άγνωστα που οι επιλογές τους άνοιξαν δρόμους, ερωτήσεις που γεννούν αναπάντεχες απαντήσεις, σε μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στο Δεύτερο Πρόγραμμα, συντροφιά με τη Λίτσα Τότσκα. Όπως είπε και ο Σοφοκλής: «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως»

σχετικα ondemand