Αδέσποτες Νότες Μιχάλης Γελασάκης
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Οι Άγιοι του Μάνου Ελευθερίου” στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Οι Άγιοι του Μάνου Ελευθερίου
Στην πρώτη ώρα του δίωρου αφιερώματος που έκανε ο Μιχάλης Γελασάκης στις «Αδέσποτες Νότες» για τον Μάνο Ελευθερίου ακούστηκαν τραγούδια σε στίχους του, τα οποία έγραψε ή αφιέρωσε σε άλλα πρόσωπα όπως η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Μακρυγιάννης, ο Νίκος Πλουμπίδης, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Γιώργος Χειμωνάς, ο Φράντς Κάφκα, ο Κώστας Μίχος, ο Σταμάτης Κομνηνός κ.ά. Ακούστηκαν για πρώτη φορά αποσπάσματα από την ανέκδοτη αυτοβιογραφία του που μιλάει για κάποια από αυτά τα πρόσωπα και μάθαμε άγνωστες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα τραγούδια.

H Λιλή Ελευθερίου στο Δεύτερο Πρόγραμμα
Στη δεύτερη ώρα του δίωρου αφιερώματος που έκανε ο Μιχάλης Γελασάκης στις «Αδέσποτες Νότες» για τον Μάνο Ελευθερίου καλεσμένη ζωντανά στο στούντιο ήταν η αδελφή του ποιητή Λιλή Ελευθερίου, η οποία παραχώρησε μια αποκαλυπτική και συγκινητική συνέντευξη. Αφηγήθηκε ιστορίες από τα παιδικά τους χρόνια, την πρώτη μέρα που θυμάται να την πηγαίνει ο αδερφός της από το χέρι στο σχολείο, τις επισκέψεις του στο Παρίσι, τις εργασίες του που της έστελνε να τις ακούσει και να τις διαβάσει, αλλά και περιστατικά από τη ζωή του. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα Βραβείο Μάνος Ελευθερίου για μελετητές του έργου του, ανακοίνωσε ότι είναι στα σκαριά η δημιουργία στη Σύρο ενός μουσείου αφιερωμένο στον Μάνο Ελευθερίου και σε μία συγκινητική στιγμή αποκάλυψε ότι μία από τις σκέψεις της είναι να ρίξει την τέφρα του αδερφού της στη θάλασσα της Μακρονήσου.

σχετικα ondemand