Ένας Άμλετ για το δρόμο Ελένη Κουρτίδου
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

Άκραμ Καν | Ένας Άμλετ για το δρόμο | 12 Σεπτεμβρίου 2023

«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι σοκαριστικό» Ο βρετανός χορευτής και χορογράφος Άκραμ Καν, ένας από τους πιο δημοφιλείς και επιδραστικούς δημιουργούς της γενιάς του στο χορό, μιλάει σήμερα στον 9.58 για την πιο πρόσφατη παραγωγή του, το «Jungle Book Reimagined”, μια συμπαραγωγή με την Αττική Πολιτιστική Εταιρεία που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονικής στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια παράσταση που έχει για θέμα της την κλιματική κρίση και βασίζεται στο «Βιβλίο της Ζούγκλας» του Κίπλινγκ. Μόνο που στο κείμενο που έγραψε ο Tarik Jordan, η ζούγκλα έχει μεταφερθεί στην πόλη, είναι οι οι πάνθηρες, οι αρκούδες, οι λύκοι, οι πύθωνες που λένε την ιστορία και ο Μόγλης είναι γυναίκα και κλιματική πρόσφυγας.

«Αν δεν προσέξουμε» λέει ο Ακραμ Καν «κινδυνεύουμε όλοι να βρεθούμε να είμαστε πρόσφυγες, κλιματικοί πρόσφυγες που πρέπει να εγκαταλείψουμε την γη μας, αν δεν προσέξουμε θα βρεθούμε όλοι ορφανεμένοι, θα ορφανέψουμε από την ίδια μας τη γη.»

«ένας Άμλετ για τον δρόμο¨, 2.00-3.00
με την Ελένη Κουρτίδου

Ο Άκραμ Καν, γεννημένος το 1974 στο Γουίμπλετον, θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς και επιδραστικούς δημιουργούς της γενιάς του στο χορό. Τα τελευταία 23 χρόνια, από το 2000 που ίδρυσε την ομάδα του, έχει παρουσιάσει μια σειρά έργων με τα οποία έχει συμβάλει σημαντικά στις τέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και διεθνώς. Η φήμη του οικοδομήθηκε πάνω στην επιτυχία των ευφάνταστων, πολύ προσιτών και αλληλοσχετιζόμενων παραγωγών όπως Outwitting the Devil, XENOS, Until the Lions, Kaash, DESH, το Vertical Road, Gnosis και το Ζero Δegrees.

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Μπαλέτο της Κίνας, την Juliette Binoche, την Sylvie Guillem, τον χορογράφο και χορευτή Sidi Larbi Cherkaoui, την τραγουδίστρια Kylie Minogue, τους εικαστικούς καλλιτέχνες Anish Kapoor, Antony Gormley και Tim Yip, τον συγγραφέα Hanif Kureishi και τους συνθέτες μουσικής Steve Reich, Nitin Sawhney, Jocelyn Pook και Ben Frost. Το έργο του θεωρείται βαθιά συναισθηματικό και η αφήγηση του ευφυής, οικεία και επική. Ένα από τα επιτεύγματα του στη σταδιοδρομία του Άκραμ Καν, τον οποίο οι “Financial Times” περιέγραψαν ως καλλιτέχνη «με τεράστια φωνή για τεράστια πράγματα», ήταν η δημιουργία ενός μέρους της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου (2012). Έχει έχει λάβει αναρίθμητες βραβεύσεις στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται το Βραβείο Laurence Olivier, Bessie Award (Βραβείο Χορού και Περφόρμανς Νέας Υόρκης), το Βραβείο Διακεκριμένου Καλλιτέχνη από τον οργανισμό ISPA (International Society for the Performing Arts), το Herald Archangel Award στο Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, το Βραβείο Τεχνών South Bank Sky και με έξι Εθνικά Βραβεία Χορού που απονέμει ο βρετανικός Κύκλος Κριτικών. Το 2005 τιμήθηκε με τον τίτλο του MBE, δηλαδή του Μέλους του Εξαίρετου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Member of the Most Excellent Order of the British Empire), για την προσφορά του στο χορό. Είναι συνεργαζόμενος καλλιτέχνης του θεάτρου Sadler’s Wells του Λονδίνου.

 

σχετικα podcasts