Ένας Άμλετ για το δρόμο Ελένη Κουρτίδου
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

Ο σκηνοθέτης Πρόδρομος Τσινικόρης και η ηθοποιός Αλεξάνδρα Χατζοπούλου-Σαΐας στον 9.58 | Ένας Άμλετ για το δρόμο | 26 Μαρτίου 2024

Ο σκηνοθέτης Πρόδρομος Τσινικόρης και η ηθοποιός Αλεξάνδρα Χατζοπούλου-Σαΐας, καλεσμένοι στην εκπομπή «ένας Άμλετ για τον δρόμο» μίλησαν για το «96%», μια παράσταση – ντοκιμαντέρ με θέμα τον αφανισμό της σεφαραδίτικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης που ανέβηκε στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών από το Σάββατο 23 Μαρτίου έως την Κυριακή 31 Μαρτίου σε κείμενο και σκηνοθεσία του Πρόδρομου Τσινικόρη.

«Τον Μάρτιο του 1943 αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς. Μέχρι τον Αύγουστο θα εκτοπιστούν εκεί 50.000 Εβραίοι, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Το 96% της εβραϊκής κοινότητας της πόλης εξολοθρεύεται στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι περιουσίες που αφήνουν πίσω τους περνούν σε χέρια μεσεγγυούχων, έπιπλα και σκεύη καταλήγουν σε χριστιανικά σπίτια και εμπορικά καταστήματα, οι μαρμάρινες πλάκες του παλιού νεκροταφείου τοποθετούνται στα πιο απίθανα σημεία της πόλης. Ποιοι αντιστάθηκαν και ποιοι συντάχθηκαν με τη βία; Πως κατασκευάστηκαν οι μηχανισμοί μνημοκτονίας και αποσιώπησης και ποιος είναι άραγε ο ρόλος ενός θεάτρου; Γιατί η παλιά αυτή ιστορία μας ενδιαφέρει και πως αφορά το δικό μας μέλλον;»

Σε μια προσπάθεια κριτικής προσέγγισης μιας περασμένης εποχής, η καλλιτεχνική ομάδα παρουσίασε επί σκηνής τα ευρήματα της έρευνάς της με την φόρμα της παράστασης- διάλεξης.

Το project «96%», τμήμα του Ευρωπαϊκού θεατρικού και παιδαγωγικού προγράμματος "Landscapes of Devastation" (Τοπία Καταστροφής) πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε τρεις πόλεις: Θεσσαλονίκη- Μαδρίτη- Βερολίνο. Πρόκειται για μια συνεργασία του ΚΘΒΕ με τη Schaubühne (Βερολίνο) και το La Joven (Μαδρίτη), που χρηματοδοτείται από το γερμανικό Ίδρυμα EVZ (Μνήμη, Ευθύνη, Μέλλον), σε συμπαραγωγή με την εταιρεία TooFarEast Productions. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έγιναν εργαστήρια όπου οι συντελεστές της παράστασης συζήτησαν με μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και τον αντισημιτισμό.

Κείμενο και σκηνοθεσία: Πρόδρομος Τσινικόρης
Σκηνικά και κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Μουσική – ηχητικός σχεδιασμός: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βίντεο: Χάρης Πεχλιβανίδης – Ελένη Στρούλια
Ομάδα επιτόπιας έρευνας: Ελένη Στρούλια, Έλλη Ναλμπάντη, Μάιρα Κωνσταντινίδου, Λουίζα – Μαρία Χαραλάμπους
Επιστημονική σύμβουλος / Υπεύθυνη εκπαιδευτικών εργαστηρίων: Τατιάνα Λιάνη
Δραματουργικός σύμβουλος: Martín Valdés-Stauber
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσσα Δαλιάκα
Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Ναλμπάντη

Οργάνωση παραγωγής Too far east: Νίκος Μαυράκης
Οργάνωση παραγωγής ΚΘΒΕ: Μαρία Λαζαρίδου
Επί σκηνής: Αλεξάνδρα Χατζοπούλου-Σαΐας, Νατάσσα Δαλιάκα, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Πρόδρομος Τσινικόρης

σχετικα podcasts